Snabb och diskret leverans
Fri frakt vid köp över 700 kr
  • Snabb och diskret leverans
  • Fri frakt vid köp över 700 kr
Ett par som ligger i sängen bredvid varandra och ler
Nyheter
Author
Uppdaterad:30/01/2023

Hur ser ett "normalt" sexliv ut i Sverige?

Det är fortfarande inte jämställt i sovrummet och varannan svensk i ett parförhållande skulle vilja ha mer sex med sin partner.

Det visar vår stora internationella undersökning om sex, intimitet och relationer, Sindex by Sinful, som ger en inblick i svensk orgasmstatistik.

Vi har tittat på hur ofta vi har sex, om vi fejkar orgasmer och på orgasmgapet mellan män och kvinnor.

Ben som rör vid varandra i sängen

Ett normalt sexliv existerar inte

Sindex från Sinful visar att 71% av svenska män får orgasm varje gång eller ofta när de har sex med andra, medan detsamma gäller för endast 56% av kvinnorna.

Denna ojämna fördelning kallas i vardagligt tal för "orgasmgapet" - och det kan vara en verklig utmaning i de svenska sovrummen.

Vår undersökning visar också att 4% har sex en eller flera gånger om dagen, medan 16% inte har haft sex under det senaste året. Majoriteten av svenskarna har dock sex 1-2 gånger i veckan. Den siffran är nämligen så hög som 25%.

Det finns alltså en stor variation i både antalet orgasmer och frekvensen av sex i svenska sovrum.

"Siffrorna är en riktigt bra illustration av att det inte finns något recept för ett rätt eller normalt sexliv. Det finns stora skillnader i hur ofta vi vill eller kan ha sex. Det finns också lika stora skillnader i vad sexet ska innehålla och varför vi har det - oavsett om det är med oss själva eller med en partner", säger Ditte Jensen, specialist på sexuellt välbefinnande på Sinful.

Ett par som ligger i sängen på varandra och ler

Jakten på klimax

Om vi återigen tittar på siffrorna från Sindex by Sinful kan vi också få reda på hur många svenskar som har fejkat en orgasm.

Det visar sig vara så mycket som 47% av kvinnorna och 29% av männen. Men varför fejkar vi klimaxen som ofta är anledningen för många att ha sex?

"Det kan finnas många olika orsaker till varför särskilt kvinnor fejkar sina orgasmer. De mest kända är helt enkelt för att vi tycker det tar för lång tid och för att vi vill bekräfta vår partners ihärdiga stimulans. Men det kan också vara ett sätt att avsluta sexet eftersom man kanske inte är så upphetsad som man skulle vilja eller för att man vet att det finns två kulörtvättar som behöver tvättas innan dagen är slut", säger Ditte Jensen, som också vänder blicken mot männen:

"Att hela 29% av männen har fejkat en orgasm är en lite större överraskning. Men jag tror att en del män har pressen eller förväntan på sig att män alltid kommer - och snabbare än kvinnor. Fast så ser inte verkligheten ut."

Ett par som duschar tillsammans och ler

Kan det finnas ett samband?

För att återgå till orgasmgapet är det självklart att fråga sig om alla falska orgasmer har något att göra med den ojämna fördelningen. Det tror i alla fall Ditte Jensen:

"Ju mer vi fejkar orgasmer, desto mer vilseleder vi faktiskt vår partner - vi måste ta hand om och ansvara för vår egen njutning. Ju bättre du känner dig själv och din egen kropp, desto lättare är det att visa och berätta för din partner vad du tycker om, och framför allt hur du får orgasm", säger hon.

Ditte Jensen vill dock att vi ska fokusera lite mindre på orgasmer som mål när vi har sex. Hon tror att det finns så mycket mer njutning i sex än bara ett klimax. Och det kan vara svårt att ge efter för nuet om man bara har målet i åtanke.

Därför blir hon glad när hon läser om varför svenskar slutar fejka orgasmer:

  • De började känna sig mer självsäkra: 26%

  • De har börjat berätta för sin sexpartner vad de tycker om: 26%

  • De har blivit mer bekväma med att inte få orgasm: 25%

  • Ens partner började ägna mer uppmärksamhet åt ens önskningar och preferenser: 21%

  • De började utforska hur man kan få orgasm på egen hand: 20%

"Det är så härligt att läsa. Jag kan bara applådera det faktum att vi blir mer medvetna om oss själva och våra partners, och att vi pratar om sexet som vi har tillsammans. Vi VET att kommunikation är vägen till ett bättre sexliv", säger Ditte Jensen och hänvisar till den första delen av vår studie.

Psst! Behöver du ett roligt, kärleksfullt och annorlunda sätt att få igång konversationen? Vi har utvecklat Let's Talk About Sex - The Game som innehåller 52 frågor om intimitet och sex.

Let’s Talk About Sex – The Game

Om undersökningen: Sindex by Sinful

Sindex by Sinful bygger på en internationell undersökning gjord av Cint på uppdrag av Sinful samt försäljningsdata från Sinful. Folkundersökningen genomfördes i Sverige, Danmark, Norge, Finland, Frankrike och Storbritannien med totalt 2 000 deltagare – 2 000 i varje land.

Data samlades in från 17 maj till 8 juni 2022.

Läs mer på Sindex by Sinful där vi varje kvartal (fram till 2023) avslöjar nya spännande resultat från undersökningen.

Fler artiklar