Snabb och diskret leverans
Fri frakt vid köp över 700 kr
  • Snabb och diskret leverans
  • Fri frakt vid köp över 700 kr
Menskoppar med glitter i en bukett blommor på rosa bakgrundMenskoppar med glitter i en bukett blommor på rosa bakgrund
Guider
Author
Uppdaterad:23/10/2020

Menskoppar - Den Ultimata Guiden

Innehållsförteckning

Menskoppar har på kort tid blivit mycket populära. Allt fler väljer att byta ut bindor och tamponger mot detta mer miljövänliga och ekonomiska alternativ. Men för många är det fortfarande en helt ny värld, och den är inte alltid helt lätt att förstå sig på.

För att du ska kunna känna dig 100% trygg när du kliver in i menskopparnas förlovade land, har vi därför tagit fram en guide som ger svar på många av de frågor du förmodligen har. Här kan du bland annat lära dig hur länge menskoppen får sitta i slidan, hur du får in den där till att börja med, samt lite annat smått och gott.

Vad är en menskopp?

En menskopp är en form av mensskydd och således ett alternativ till bindor och tamponger. Den är formad som en avlång kopp och har oftast en pigg i bottnen. Den är ofta tillverkad av silikon, vilket gör den lätt att rengöra och så pass mjuk att du inte känner av den. Koppen sitter inne i slidan, där den samlar upp blod tills du tar ut och tömmer den.

Person med tre menskoppar på en spänd arm

Hur fungerar menskoppar?

Många funderar över hur en menskopp fungerar och är lite nervösa för om de kan lära sig att använda en, men det finns faktiskt inget att oroa sig över. Du lär dig snabbt hur den används, och när du väl knäckt koden fungerar den klanderfritt. Den kan användas från första till sista dagen på din menscykel. När du får mens viker du bara ihop koppen och för in den i slidan. Här vecklar den ut sig och skapar ett vakuum, så att den kan samla upp mensblodet utan risk för läckage. Du kommer lära dig med om hur du viker koppen, samt vad du ska göra före och efter menstruationen, lite längre ner i denna guide.

Hur ofta ska man byta menskopp?

En menskopp får som utgångspunkt sitta i slidan och samla blod i 12 timmar. Har du kraftiga blödningar kan den dock behöva tömmas oftare. Tömmas, inte bytas, för till skillnad från många andra mensskydd är det här en flergångsprodukt. Tvättar du den noggrant och tar hand om den ordentligt kan din menskopp faktiskt hålla i många år. Exakt hur många år kommer an på vilken modell du valt, men märken som OrganiCup och Lunette utlovar en hållbarhet på upp till 10 år.

Hur sätter man in en menskopp?

  1. Börja med att tvätta händerna och menskoppen ordentligt. Gärna med mild, oparfymerad intimtvål.
  2. Hitta en position där du särar på benen, men ändå känner dig bekväm och kan slappna av. En del tycker det är lättast att sitta på toa, andra föredrar att stå upp. Du kan också testa att stå med en fot på toalettlocket och en på golvet. Vad som fungerar bäst är väldigt individuellt och ingen metod är felaktig.
  3. Vik koppen så att den blir lite smalare och lättare att föra in. Läs mer om de mest populära sätten att vika din kopp längre ner.
  4. Sära på blygdläpparna och för in menskoppen i slidan. Tänk på att den inte ska sitta lika långt in som en tampong. Alla kroppar är olika, så det är viktigt att du känner efter och får koppen till att sitta bekvämt för just dig.
  5. Dra lite i piggen. Om du känner ett motstånd, då har det skapats ett vakuum och din menskopp sitter korrekt. Glider den ner kan du försöka trycka in koppen lite längre med fingrarna, eller vrida lite på den tills den vecklar ut sig.

TIPS! De första gångerna du använder denna typ av hygienartiklar kan det vara en bra idé att även använda ett trosskydd. Då behöver du inte oroa dig för läckage. Det är nämligen helt normalt att det tar ett par försök innan man knäcker koden kring menskoppen.

Person sitter på sängen med en menskopp i handen

Hur tar man ut en menskopp?

Koppen ska tömmas när den är full, eller när det har gått ca. 12 timmar sedan den sattes in. Du tar ut den såhär.

  1. Börja med att tvätta händerna ordentligt. Igen, det är en bra idé att använda en mild, oparfymerad intimtvål.
  2. Hitta en bekväm position där du har benen särade och kan slappna av riktigt ordentligt i underlivet. Kanske fungerar samma position som du använder för att sätta in koppen fint, kanske behöver du hitta en annan.
  3. Fatta tag om koppen med tummen och pekfingret. För upp fingret längs sidan av menskoppen och tryck till, så att du känner hur koppen släpper från slidväggen. Undvik att dra ut koppen med hjälp av piggen. Det kan bli både obehagligt och göra riktigt ont.
  4. Dra ut menskoppen och töm den i toaletten.
  5. Skölj ur och tvätta av koppen med mild, oparfymerad intimtvål. Har du inte tillgång till tvål kan du en gång emellanåt nöja dig med att skölja av den ordentligt och torka den med toalettpapper. Det finns också smarta servetter, t.ex. Lunette CupWipes, som du kan använda om du behöver tömma koppen på en offentlig toalett eller liknande.
  6. När menskoppen är ren kan du sätta in den igen.
Hand som håller en menskopp med blommor inuti

Hur ska man rengöra menskoppar?

Allt som ska föras in i slidan måste hållas rent och din menskopp är inget undantag. Om den är smutsig kan det orsaka både urinvägs- och underlivsinfektioner. Och ja, det är precis lika smärtsamt som det låter.

Under de dagar du har mens, och således tömmer koppen dagligen, räcker det bra med att tvätta av den med en för märket matchande tvål, eller en mild, oparfymerad intimtvål. Använd gärna ljummet vatten och kom ihåg att skölja av den riktigt ordentligt, så att det inte finns några tvålrester kvar. Den ömtåliga pH-balansen i underlivet är nämligen inte ett fan av tvål och rengöringsmedel. En del modeller har även små lufthål längs kanten. Om din är en av dem, tänk på att kontrollera dem en extra gång och ta bort eventuella tvålrester och/eller intorkat blod. Tycker du det är svårt att komma åt kan du ta en bomullspinne, väta den och forma toppen till en liten spets, så får du ett fint verktyg att tvätta med.

Innan du använder din menskopp för första gången ska du koka den. Ja, du läste rätt. Det är för att se till så att inga bakterier från transporten eller produktionen följer med in i ditt underliv. Detsamma gäller varje gång du får mens, samt efter varje avslutat menscykel. På så vis kan du föra in koppen, eller lägga undan den, och vara säker på att den är helt steriliserad.

Hur kokar man en menskopp?

  1. Leta fram en gryta, gärna en lite större modell.
  2. Fyll den med vatten och låt det koka upp.
  3. Lägg ner koppen i vattnet och låt den koka med i den tid som står på förpackningen eller i bruksanvisningen. En del koppar ska bara koka i ett par minuter, medan andra kräver lite längre tid. Se till så att den inte lägger sig på bottnen av grytan.
  4. Ta upp den och låt den eventuellt svalna på lite toalettpapper om du ska använda den direkt, annars är risken stor att det blir för varmt för din slida.
Sex menskoppar med glitter på en rosa bakgrund

Vilken storlek ska jag välja?

Storleken på dessa produkter varierar lite från märke till märke. De flesta har dock minst en liten och en stor variant.

Rekommendationerna vad gäller vilken storlek du ska väljer beror också på vilket märke du tittar på. Om du vet med dig att du blöder mycket, då är det oftast en bra idé att välja den större modellen. Flera producenter rekommenderar också att du väljer den större storleken om du har fött barn vaginalt. Den mindre storleken vänder sig alltså i första hand till dem som inte har fött barn vaginalt, samt dem som har lättare till normal blödning. Här är det återigen viktigt att poängtera att ingen kropp är den andra lik, så det kan mycket väl vara som så att en mindre kopp passar dig perfekt, även efter en förlossning.

Är du väldigt osäker på vilken storlek du ska välja, då rekommenderar vi att du köper ett av Satisfyers set, Feel Good eller Feel Secure. Med dem får du nämligen 2 storlekar i ett paket, så att du kan prova dig fram.

Person spänner båda armarna och har menskoppar på dem

Vilken är den bästa menskoppen?

Det finns mänger med olika menskoppar, där var och en har sina fördelar. Som med så mycket annat är det naturligtvis även här en smaksak vad man föredrar. Det kan handla om stil, slidans utformning, allergier och mycket annat, men det finns trots allt ett par varianter på marknaden, som har kommit att bli lite extra populära.

OrganiCup

OrganiCup grundades i Danmark, men har verkligen lyckats göra avtryck i hela världen. Det är inte alls omöjligt att när du tänker på en menskopp, då är det deras ikoniska pappförpackning du ser framför dig. Att de blivit så populära beror framför allt på att de använder sig av veganska material och har en profil som fokuserar mycket på hållbarhet. För att inte tala om en mycket informativ hemsida, där du som kund kan hitta massor av information om deras produkter. Koppen levereras som sagt i en liten pappförpackning, som när du vecklar ut den även fungerar som en tydligt bruksanvisning.

Du får dessutom en liten bomullspåse på köpet, som du kan förvara menskoppen i när den inte används. Koppen har lufthål och en praktisk pigg, så hela funktionaliteten är noga genomtänkt. Som pricken över i kan den återanvändas i upp till hela 10 år.

Köp OrganiCup här

Lunette

Lunette är ett finskt märke som snabbt har vunnit över många kvinnor på sin sida, och de har mycket gemensamt med OrganiCup. Vid första anblicken liknar de två modellerna varandra väldigt mycket, framför allt vad gäller utformningen. Lunettes utgåva finns dock i flera fräscha färger, vilket en del uppskattar eftersom det är blod vi har att göra med.

Precis som OrganiCup, så ska Lunettes menskoppar kunna användas i upp till 10 års tid, och likt danskarna har de även ett fokus på hållbarhet. Men Lunettes främsta drivkraft är social inkludering och förbättrad sexualundervisning - för alla. Det tyder på att fler och fler väljer märken med nobla missioner när de väljer mensskydd.

Köp Lunette menskoppar här

Hand häller ut rosa glitter ur en menskopp

Varför ska man välja detta mensskydd?

Det finns otaliga anledningar att välja en menskopp istället för bindor eller tamponger. En av de största fördelarna är kopparnas långa hållbarhet. Genom att undvika engångsprodukter kan du nämligen spara riktigt mycket pengar allteftersom åren går. Tänk bara: ett paket bindor eller tamponger kostar i vart fall 25-30 kr och du köper i snitt ett paket i månaden, från någonstans i tonåren och fram till övergångsåldern. Det blir tusentals kronor under ett menstruerande liv. I jämförelse kostar de flesta menskoppar max 300 kronor, för något som du kanske kan använda i 10 års tid.

Under de åren sparar du samtidigt in en väldans massa plast och papper, vilket är bra för miljön. Så om du vill ta hand om vår planet, då bör du definitivt tänka igenom vilka hygienartiklar du använder. Det råder i vart fall ingen tvekan om vilket mensskydd som är bäst för miljön.

Men de här intimartiklarna är inte bara bra för din plånbok och vår planet. De är dessutom väldigt hälsosamma för ditt underliv, som ju har en mycket känslig balans och är beroende av hälsosamma slemhinnor. När du använder bindor och tamponger riskerar du att torka ut slemhinnorna, eftersom de absorberar blodet istället för att samla upp det. Denna detalj innebär dessutom att menskoppen kan rymma mer blod än de traditionella alternativen, vilket betyder att du inte behöver gå på toaletten för att byta lika ofta.

En menskopp är bekväm att bära och sitter den som den ska kan du inte känna av den alls. Den läcker inte och passar därför perfekt för dig som gillar att vara fysiskt aktiv även när du har mens.

En menskopp med rosa glitter i på en bar mage

Vilka vikningsmetoder finns det?

Det finns flera olika vikningsmetoder att välja mellan och vilken som är bäst varierar från person till person. Här följer ett urval av de mest populära vikningsmetoderna, så att du har en bra utgångspunkt när du ska sätta in din kopp för första gången.

C-vikning Denna metod kallas även hjärtvikning och är en riktig go-to metod. Den är väldigt lätt att förstå sig på och förmodligen den första som många försöker använda. Kläm ihop koppen på mitten och vik den, så att de två hörnorna möts och koppen formar sig som ett 'C', eller ett hjärta om du så vill. En nackdel med C-vikningen är att den fortfarande är ganska stor att föra in, men till gengäld är den som sagt väldigt enkel att genomföra.

7-vikning Med 7-vikningen blir koppen lite smalare, vilket gör att många tycker den blir lättare att föra in. Men den kräver att du håller fast ordentligt, så att den inte viks ut för fort. För att genomföra vikningen, börja med att klämma ihop koppen på mitten. Ta sedan det ena hörnet och vik det snett nedåt, så att det möter kanten på den motsatta sidan. Tittar du noggrant kan du nu se att formen liknar siffran 7.

Dubbel 7-vikning Vill du ha en ännu smalare spets kan du göra en dubbel 7-vikning, även kallat tulpanvikningen. Gör en 7-vikning såsom beskrevs ovan. Håll i ordentligt och vänd koppen, så att vikningen är vänd bort från dig. Ta tag i det kvarvarande hörnet och vik detta snett nedåt på samma sätt. Du får då en smal spets att föra in, men det krävs nog lite övning för att hålla ihop vikningen tills koppen sitter på plats.

Labia-vikning Den här vikningen är lite tricky, men den är riktigt bra att ta till om du har en mjuk kopp som inte riktigt vill veckla ut sig inne i slidan. Knip ihop ena sidan av koppens öppning. Håll ihop den och tryck in vecket mot den bakre väggen i koppen, och vik sedan resten av koppen runt den hopklämda delen. Har du gjort rätt kan du nu se en liten ögla, eller en knapp, som sticker ut från vikningen. Den kan du trycka uppåt när du har fört in koppen, så vecklar den ut sig lättare.

Tryck-ner-vikning Precis som Labia-vikningen, är tryck-ner metoden bra om du har svårt att få mjuka koppar till att veckla ut sig. Sätt ett finger mot kanten av menskoppen och tryck sedan ner kanten hela vägen till koppens botten. Kläm åt runt koppen så att den inte vecklar ut sig och för så in den i slidan. Även om den inte är lika omedelbart intuitiv som C-vikningen, så menar många att tryck-ner-vikningen är den bästa metoden att börja med.

Person jonglerar med menskoppar

Köp menskoppar hos Sinful

Nu hoppas vi att du har lärt dig en hel massa nytt om menskoppar och att du känner dig redo för att upptäcka alla fördelarna med dem själv. Har du fler frågor kan du alltid få mer hjälp från vårt trevliga och duktiga kundserviceteam.

Få 10% i rabatt på ditt nästa köpPrenumerera på Sinfuls nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet idag och få 10% på ditt nästa köp. Se också fram emot att få VIP-tillgång till bra erbjudande, målriktad marknadsföring, exklusiva lanseringar och coola tävlingar. Du kan återkalla ditt samtycke när som helst. Vi behandlar dina personuppgifter i enlighet med vår personuppgiftspolicy.

Snabb och diskret leverans
Fri frakt vid köp över 700 kr
Postnord
Instabox
Visa
Mastercard
Maestro
Klarna
PayPal
Swish

Snabb leverans

Postnord
Instabox

Säker betalning

Visa
Mastercard
Maestro
Klarna
PayPal
Swish

SINFUL, Genvägen 1, 231 62 Trelleborg. VAT: DK32887848

Alla modeller är över 18 år.

Copyright © 2008-2024 Sinful