Snabb och diskret leverans
Fri frakt vid köp över 700 kr
 • Snabb och diskret leverans
 • Fri frakt vid köp över 700 kr
En person står på knä och en annan håller dem i handenEn person står på knä och en annan håller dem i handen
Guider
Copywriter
Uppdaterad:05/10/2022

Dynamik inom BDSM

Innehållsförteckning

Du träffar människor överallt:

På bröllop, i snabbköpet eller på jobbet. I vårt samspel med andra uppstår det olika typer av dynamik.

Vissa vill du dela din livshistoria med medan andra räcker att du träffar bara en kväll.

Det är samma sak i BDSM-världen.

Med vissa partners kan du känna att du vill vara utspekulerad och sadistisk medan andra får dig att vilja jaga och lägga ner dem som ett byte.

Det är det som jag tittar närmare på i den här artikeln.

Två leende människor står nära varandra och rör vid varandras överkroppar

Hitta det samspel som passar för dig och din partner

Det krävs tålamod för att hitta rätt kemi med rätt partner. Det kan nämligen vara svårt att ändra om den naturliga dynamiken som finns mellan människor. Vissa söker en viss slags dynamik medan andra är mer öppna för vad som än kommer att hända.

Kom ihåg att er dynamik kan förändras i takt med att ert förhållande utvecklas.

Ett exempel kan vara:

"Vi har en 24/7-relation där jag är dominant och min partner är undergiven, men när min partner blir motsträvig så kommer min inre sadist fram och det skapar en riktigt bra dynamik mellan oss."

Det finns många olika D/s-dynamiker (dominant/submissiv). Så därför får du en lista på de vanligaste.

Närbild av två personer som håller varandra i underarmarna

Dominant och submissiv

Här handlar det ofta om kontroll och makt. Den ena parten styr leken och den andra parten följer efter. Det kan vara antingen fysisk eller psykisk dominans, men också både två tillsammans.

Om du vill dominera fysiskt så kan du använda din kropp, din bondageutrustning eller dina fetischleksaker.

Om du hellre vill dominera psykiskt får du några exempel här:

 • Du kan be dem skicka en bild varje gång de dricker ett glas vatten

 • Med ditt kroppsspråk kan du titta på dem med uppfordrande blick eller leda dem upp mot en vägg

 • Om du vill ge dem ett mer psykiskt uppdrag så kan du be din partner att smaka på något, men låta dem vänta med att svälja tills du säger att de får

Topp och botten

En dynamik som inte nödvändigtvis handlar om en ojämlik maktfördelning. Här handlar det mer om att det finns en som leder och en som följer eller en som ger och en som tar emot.

"Topp och botten" används ofta i samband med penetrationssex,replekar eller impact play (där man använder sig av slag med till exempel händer eller redskap under leken). Det kan också vara ett mindre maktfyllt sätt att säga "dominant och undergiven" på.

Närbild av en person med ett bodagerep på överkroppen

Sadist och masochist

Här finns de som primärt tycker om när det gör ont eller är obekvämt.

En sadist är en person som tycker om att tillfoga sin partner smärta eller lidande och en masochist är en person som tycker om att motta det.

Leken behöver inte ha en ojämlik maktfördelning eller innehålla dominans. Det kan vara likvärdigt även om ni har olika titlar.

Om det är den här typen av dynamik som tilltalar dig och ger dig njutning så kan du få spännande reaktioner och ett bra samspel med rätt partner.

Härskare/Härskarinna och slav

Här är det ännu tydligare att den ene har makten och den andre tillhör makthavaren eller ska stå till tjänst för den andres njutning.

Du kan också känna dig mer som ett objekt än som en slav. För även om vi alla är lika som människor så kan man leka att man inte är det.

Det kan vara så att den undergivne inte ens har mänsklig status, utan är ett objekt som inte har något att säga till om. Objektet kan till exempel vara en fotpall, en toalett eller en leksak som ägaren har tillgång till.

Det kan vara ett kärleksfullt förhållande, men det kan också vara kallt och cyniskt - kanske både och? Valet är ert.

En person sitter med sin dator ovanpå ryggen på en annan person som ligger på alla fyra

Dominant och olydig

Den här typen av undergiven gör inte bara som hen blir tillsagd att göra. Den olydiga njuter oftast av att säga emot, inte göra som hen blir tillsagd och av att bli satt på plats.

För vissa kan det vara otroligt skönt att få lov att klaga, vara fräck och sätta sig emot. För andra är det rädslan för det mycket hårda straffet som tänder dem. Oavsett, så finns det gott om kontraster som kan ge er en dynamisk lek.

Närbild av en person som räcker ut tungan

Rovdjur och byte

Den ena njuter av att jaga och lägga ner sitt byte och den andre njuter av känslan av att bli jagad. Ni måste inte leka att en av er är ett djur. Det kan också enbart handla om att "jaga" och "jagas".

Tycker du om att tumla runt i gräset? Att bita och klösa? Förväntan på att det finns ett rovdjur som är ute efter dig, redo att ta dig när som helst, är kanske det som är spännande.

Det handlar om spänningen i leken och samspelet som kan förändras på ett ögonblick.

Om du är ett byte kan du vara långt före jägaren, men plötsligt faller du och jägaren hinner ikapp dig. När du har blivit fångad kan du fortfarande kämpa dig fri och leken fortsätter tills du blir fälld.

Ägare och husdjur

Den undergivna leker att de är ett husdjur (t.ex. en häst, en katt, en hund eller en räv) med eller utan öron och svans. Den dominanta har ansvaret för husdjuret.

Du kanske gillar känslan du får när du är inlåst i en bur eller blir utmanad att äta mat från en skål på golvet. Eller så tycker du om att bli kärleksfullt klappad eller äter ur någons hand. Kanske du tycker om lekar med bestraffning och belöning.

I all BDSM kan ni bestämma hur sexuell leken ska vara och om den ska vara det överhuvudtaget.

En person i en BDSM-bur hålls ner av en annan person

Omhändertagare och baby

Omhändertagaren har det vuxna ansvaret, så att partnern som är baby kan slippa undan.

Kanske du vill klä ut dig eller låtsas vara i en annan ålder än din biologiska ålder. Du kanske vill måla i målarböcker eller använda en napp och glömma världen för en stund.

Som jag nämnde tidigare behöver BDSM inte innebära sex. Det kan vara en mental fristad eller bara en trevlig lek.

Om ni båda vill utforska den här sexuella aspekten ytterligare, så glöm inte att oavsett hur mycket ni klär upp er eller agerar ut så är det i slutändan en lek mellan samtyckande vuxna.

Switches

Ett samspel där du kan växla mellan vem som är dominant och vem som är undergiven. Det finns inte nödvändigtvis en sak som du är mycket mer än en annan.

Switches innebär byten mellan alla typer av dynamik, men oftast handlar det om D/s-dynamik (dominans och underkastelse). Du kan alltså vara flera olika titlar och samspelet mellan er kan vara olika. Det handlar till stor del om din partner, er lust och er situation.

Ni ska komma överens om vad som ska hända under leken innan ni startar. Eller i skiftet. 

Vad kan du göra med alla titlar och olika typer av dynamik?

Jag ska snart berätta det för dig.

Närbild av tre personer som drar i BDSM-sexleksaker

Lek med titlarna

Det kan mycket väl finnas flera olika titlar och typer av dynamik som du är intresserad av och vill prova. Och det ska du göra!

Som sagt kan olika slags dynamik uppstå med olika partners. Vilket ger dig möjlighet att utforska vad som passar dina behov och önskemål bäst.

Så länge du och din partner är överens om att utforska, så finns det gott om utrymme för er att experimentera med både titlar och det samspel som passar er.

Prova er fram och var ärliga om vad som fungerar och vad som inte fungerar för er. Ni kanske behöver tid för att tänka igenom de olika scenarierna och kanske kan ni stryka vissa av dem från listan ganska snabbt.

Vissa titlar och viss typ av dynamik är du inte alls intresserad av nu, men de kan plötsligt bli intressanta senare och vice versa. Så var nyfiken och experimentera så mycket du har lust och vill!

Ha en riktigt härlig stund!

Två personer står nära varandra och rör vid varandras överkroppar

Fler artiklar

  Få 10% i rabatt på ditt nästa köpPrenumerera på Sinfuls nyhetsbrev

  Prenumerera på nyhetsbrevet idag och få 10% på ditt nästa köp. Se också fram emot att få VIP-tillgång till bra erbjudande, målriktad marknadsföring, exklusiva lanseringar och coola tävlingar. Du kan återkalla ditt samtycke när som helst. Vi behandlar dina personuppgifter i enlighet med vår personuppgiftspolicy.

  Snabb och diskret leverans
  Fri frakt vid köp över 700 kr
  Postnord
  Instabox
  Visa
  Mastercard
  Maestro
  Klarna
  PayPal
  Swish

  Snabb leverans

  Postnord
  Instabox

  Säker betalning

  Visa
  Mastercard
  Maestro
  Klarna
  PayPal
  Swish

  SINFUL, Genvägen 1, 231 62 Trelleborg. VAT: DK32887848

  Alla modeller är över 18 år.

  Copyright © 2008-2024 Sinful