Gratis Frakt med Post Nord, Instabox eller Early Bird | Endast idag!

Snabb och diskret leverans
Fri frakt vid köp över 700 kr
 • Snabb och diskret leverans
 • Fri frakt vid köp över 700 kr
Person med bondagerep runt kroppen som håller bokstaven B i sina händerPerson med bondagerep runt kroppen som håller bokstaven B i sina händer
Guider
Copywriter
Uppdaterad:11/08/2022

BDSM – Den ultimata guiden: B för bondage

Innehållsförteckning

Detta blogginlägg är en del av en serie med tre artiklar där du får svar på vad bokstäverna i BDSM står för och vilken betydelse de har för den slags lek som du är intresserad av.

De andra två artiklarna finns redan klara för dig här:

Bokstäverna BDSM

Den första bokstaven i BDSM står för bondage, vilket även är känt som fixering eller fastspänning.

Det handlar om att spänna fast kroppen och behöver inte inkludera smärta eller dominans.

Bondage kan alltså handla om avslappning, omsorg eller att vara i nuet.

Forskningsenheten "Science of BDSM" vid University of Northern Illinois har undersökt vad som händer i kroppen under fixering.

De kom fram till att under fixering så sätter vår rädslorespons igång. Det gör att det uppstår ökade nivåer av adrenalin och kortisol i kroppen, pulsen stiger och du känner tydligt att din kropp reagerar.

Samtidigt upplevde försökspersonerna en lägre stressnivå – trots att kroppen faktiskt är mer stressad.

Forskarna tror att det har att göra med att man vet att man befinner sig i en säker situation och därför kan hantera kroppens olika reaktioner.

Eftersom kroppen är på alerten finns det inte rum för att lägga energi på att tänka på saker som stressar dig.

Ditt minne fungerar alltså sämre och din förmåga att tänka abstrakt hämmas. Faktum är att din hjärna tvingar dig att vara i nuet och din kropp befinner sig i balans mellan panik och fullständigt lugn – vilket annars främst sker inom extremsporter.

Nu vet du vad som händer i kroppen när du är fixerad. Därför behöver du såklart också veta mer om de tre olika typerna av bondage: repbondage, manschetter och helkroppsfixering.

Två händer med manschetter runt handlederna som håller i ett täcke

Manschetter

Ett enkelt sätt att leka med bondage kan till exempel vara att fixera handleder och anklar. Detta kan göras med allt från handbojor till sidenband, men jag börjar med den mest ergonomiska typen av fixering: manschetter.

Manschetter är ett brett stycke material med ett spänne som kan fästas runt handleder och/eller anklar.

Du kan skapa fixeringspunkter runt sängen, på väggen eller i taket, eller så kan du fästa manschetterna i varandra, på en kroppssele eller på en spridstång.

Manschetter är ofta bekväma att bära och praktiska under lek.

De kan enkelt hakas på och av från en position till en annan via den medföljande karbinhaken, så att du kan uppnå en mängd olika positioner utan att lossa manschetterna från din partner.

Händer med manschetter runt handlederna

Repbondage

Repbondage är det som kallas för Shibari eller Kinbaku – ett konstnärligt uttryck med rep.

Även om det kan se otroligt avslappnande ut inkluderas ofta en del smärta. Ändå är det många som gör det för njutningens skull.

Som jag nämnde tidigare så kan det uppstå ett transliknande tillstånd i hjärnan när kroppen fixeras. Det gör att många använder replekar för att stressa ner och koppla av.

De upplever ett rus av endorfiner som kan skapa en euforisk känsla i kroppen.

Därför kan du absolut testa på bindlekar även om du till exempel inte gillar smisk, då det är två väldigt olika typer av smärta.

En person blir bunden med repbondage

Du bör dock vara medveten om att det krävs en hel del teknik och kunskap om repsäkerhet för att testa på denna typ av lekar. Öva dig själv med hjälp av videor eller delta i en repkurs.

En given start är att läsa den ultimata guiden till BDSM-rep för nybörjare.

Att leka med rep kan också vara smärtfritt, speciellt om man inte gör en suspension (alltså att man blir upphängd i rep) och inte knyter så hårt.

Om du binder repet flera varv runt kroppen fördelas trycket bättre, vilket gör att det gör mindre ont och mer påminner om en kram. Du kan med fördel använda bomullsrep då det är extra mjukt. Dock lämpar det sig inte för upphängning då det är töjbart.

Om du hellre vill ha stumma rep är hamparep eller juterep bra materialval. De passar dessutom mycket bra för suspension. Kom ihåg att ha en säkerhetssax när till hands och var medveten om var nervbanorna i kroppen går.

En person blir bunden med repbondage

Helkroppsfixering

Detta betyder att hela kroppen är fixerad. Du kanske gissade det.

Med vad eller hur beror helt på din erfarenhetsnivå. Är du till exempel nybörjare är det en bra idé att börja med breda spännband som kan läggas tvärs över hela kroppen, ev. med en filt närmast huden.

Det kan kännas som en enorm kram och många upplever en ökad trygghet genom att vara helt fixerade.

En helkroppsfixering kan eventuellt kombineras med en ögonbindel eller hörselskydd för att förstärka eller ta bort vissa sinnen.

Härifrån kan du och din partner experimentera genom att lägga sig ovanpå den av er som är fixerad för ett ökat tryck, smeka dem över hela kroppen, sitta bakom dem och hålla om dem, eller vad ni än gillar att göra.

Även om det inte direkt ser särskilt sexuellt ut kan det kännas både spännande och sexuellt att inte kunna röra sig och vara utelämnad till sin partner.

Ska leken vara mer sexuell kan kroppens erogena zoner stimuleras på utsidan av kläderna, eller så kan ni göra hål för att komma åt att för utföra direkt stimulans.

Det kan naturligtvis finnas inslag av roller, underkastelse och maktspel i bondagelekar, men det är inte på något sätt en nödvändighet under bondagelekar.

En person som har blivit helkroppsfixerad i en säng

BDSM är många olika saker

Nu vet du vad den första bokstaven står för och hur du kan leka med den.

I BDSM understryker man i bondage att det inte behöver ingå penetrationssex i varje lek.

Det är faktiskt inte så vanligt att det ingår i leken eftersom många blir tillfredsställda av den mentala delen. I många BDSM-lekar är könsorganen inte i fokus.

Men har du lust att låta könsorgan och penetrationssex ingå så kan du självklart göra det.

Det betyder att bara för att du säger B så behöver du inte säga S. Det är helt upp till dig och din partner vilken del av BDSM-världen som ni har lust att utforska.

Person med ett set manschetter på handlederna gör tummen upp

Fler artiklar

  Få 10% i rabatt på ditt nästa köpPrenumerera på Sinfuls nyhetsbrev

  Prenumerera på nyhetsbrevet idag och få 10% på ditt nästa köp. Se också fram emot att få VIP-tillgång till bra erbjudande, målriktad marknadsföring, exklusiva lanseringar och coola tävlingar. Du kan återkalla ditt samtycke när som helst. Vi behandlar dina personuppgifter i enlighet med vår personuppgiftspolicy.

  Snabb och diskret leverans
  Fri frakt vid köp över 700 kr
  Postnord
  Instabox
  Visa
  Mastercard
  Maestro
  Klarna
  PayPal
  Swish

  Snabb leverans

  Postnord
  Instabox

  Säker betalning

  Visa
  Mastercard
  Maestro
  Klarna
  PayPal
  Swish

  SINFUL, Genvägen 1, 231 62 Trelleborg. VAT: DK32887848

  Alla modeller är över 18 år.

  Copyright © 2008-2024 Sinful