Gratis Frakt med Post Nord, Instabox eller Early Bird | Endast idag!

Snabb och diskret leverans
Gratis frakt - Endast idag!
 • Snabb och diskret leverans
 • Gratis frakt - Endast idag!
Fyra olika BDSM-leksakerFyra olika BDSM-leksaker
Guider
Copywriter
Uppdaterad:26/04/2022

Guide: Så ska du tänka kring BDSM-lek

Innehållsförteckning

En BDSM-lek kan vara ett intensivt sätt att uppleva din kropp.

BDSM står för Bondage, Dominans, Sadism och Masochism, men handlar om så mycket mer än smärtfyllda lekar – det handlar om människor.

För att få en så bra upplevelse som möjligt är det viktigt att ta reda på hur du förbereder en BDSM-lek på rätt sätt, och för det kan du ta hjälp av den här guiden.

Du kommer att lära dig vad du ska fokusera på före, under och efter akten, så att du sedan är redo att skapa din alldels egen.

För att komma igång måste du först förstå vad en BDSM-lek egentligen är, och vad kan vara en bättre förklaring än en metafor om radiobilar.

Varning: I det här blogginlägget används titlarna "dominant" och "undergiven", men det är helt upp till dig vilka du vill använda.

Den dominanta: den som har överblick och guidar den andre genom en upplevelse.

Den undergivna: den som underkastar sig och låter sig guidas genom en upplevelse.

Kvinna med halsband och svart kedja

Vad är en BDSM-lek?

En BDSM-lek är en intim upplevelse som ofta innehåller kinky, sexuella element.

Som med alla andra lekstunder är det bara fantasin som sätter gränserna. Detta gäller även för en BDSM-lek, som bäst förklaras på detta sätt:

Tanken på trafikolyckor är extremt obehaglig. Ändå har du säkert testat att sitta i en radiobil och kan komma ihåg känslan i magen när du körde runt och körde på de andra på banan.

En av skillnaderna är att när du sitter i en radiobil förstår du sammanhanget. Du förstår hur det går till, och det finns någon som ansvarar för din säkerhet. Detsamma gäller för BDSM-lek.

Här kan saker som brukar uppfattas som extremt obehagliga bli en riktigt härlig upplevelse. Detta tack vare att du har förmedlat dina förväntningar och vet vad som kommer att hända. Du vet till och med hur säkert det är.

Även om du vet att det finns en möjlighet att bli "påkörd", är upplevelsen fortfarande full av överraskningar och sköna känslor.

Kvinna med halsband och svart snöre

Före BDSM-leken

En kinkförhandling eller en förmedling av era förväntningar är det allra första steget mot en positiv BDSM-upplevelse.

Det är här du och din partner behöver ta reda på hur er BDSM-lek ska se ut.

Man behöver inte nödvändigtvis vara överens om allt in i minsta detalj eller i vilken ordning saker ska hända. Att sätta ramar för vad som ska få finnas med och inte, ger er möjlighet att helt släppa loss när ni väl har kommit överens.

Vad är vi okej med? Vad är inte okej? Var så specifika ni kan.

Ju mer ni vågar öppna er för vad ni vill ska hända, desto bättre.

Det är viktigt att du vågar säga vad du tycker till din partner för att leken ska bli så härlig som möjligt. Din partner kan inte läsa dina tankar (oavsett hur länge ni har känt varandra), så du måste säga saker högt.

Kom ihåg att ni ännu inte har påbörjat BDSM-leken och fortfarande är "jämställda". Här har ni alltså möjlighet att  sätta ord på era känslor och osäkerheter utan att förstöra den sexuella stämningen.

Det viktigaste är att alla parter känner sig bekväma med vad som komma skall.

Genom att berätta om era önskningar, gränser och vilken riktning eller stämning ni tycker att stunden ska ha den här gången synkar ni med er själva och varandra, vilket är grunden för en bra upplevelse.

En man och en kvinna som sitter på golvet

Det är viktigt att vara överens

 1. Vilka saker vill var och en av er göra idag?
 2. Vilka saker vill var och en av er inte göra idag?
 3. Vilken riktning/stämning vill ni att er BDSM-lek ska ha?

Till exempel...

Vilka saker vill var och en av er göra idag?

 • Undergiven: "Åh, jag vill verkligen att du ska smiska mig idag."
 • Dominant: “Härligt! Jag skulle gärna ge dig smisk med vår paddel medan jag håller ett fast grepp om ditt hår. Kommer det att vara okej?”

Vilka saker vill var och en av er inte göra idag?

 • Undergiven: “Jag vill inte att det ska göra för ont idag, så om jag säger 'aj' eller börjar spänna kroppen så får du hålla tillbaka lite. Och jag ska till simhallen på onsdag, så se till att jag inte får några blåmärken.”
 • Dominant: “Inga problem. Jag ska hålla igen lite idag – och jag ska hålla ett öga på dina signaler. Säg bara till om det blir för mycket för dig.”

Vilken riktning/stämning vill ni att er BDSM-lek ska ha?

 • Undergiven: “Jag skulle vilja fokusera lite på intimitet idag. Du måste titta på mig, så att du kan se hur mycket jag tycker om det. Och jag skulle vilja att du guidar mig genom smärtan med berömmande ord – det vore härligt.”
 • Dominant : “Åh, busigt. Jag skulle njuta av synen av dig medan du ligger där och vrider dig. Och jag ska definitivt komma ihåg att berömma dig.”

Bara för att den andra personen uttrycker en önskan behöver det inte betyda att det ska vara en del av er BDSM-lek. Det handlar om att sätta upp regler för att ni ska kunna släppa loss.

Det är okej om du ändrar dig under leken, men mer om det senare.

Både den undergivna och den dominanta parten bör vara uppmärksam och uttrycka vad som är okej att göra under BDSM-leken.

En typisk missuppfattning är att det bara handlar om den undergivnas gränser, men den dominanta har säkert också vissa gränser.

För vissa är det obehagligt att bita sin partner, medan det kanske går lättare med smisk. Allas gränser kan se olika ut och det är viktigt att ta hänsyn både till den undergivna och dominanta.

Även om det egentligen är ett delat ansvar är det framför allt den dominerande partens ansvar att vara säker på att de har fått svar på allt de behöver veta innan leken faktiskt börjar.

En man med handen på bröstet

"Jag har inga gränser"

Om du är helt ny på BDSM-lekar och exalterad över upplevelsen kanske du säger "Jag vill prova allt" eller "Jag har inga gränser".

Det kan dock vara farligt att ge sig in i en lek där någon av parterna "gör vad som helst", eftersom du då ofta inte märker om du överskrider dina egna eller motpartens gränser innan det är för sent.

Här är två förslag:

 1. Prata om vad ni vill ha och håll er till det.
 2. Alternativt kan du nämna något mer abstrakt som du känner att du inte vill göra.

På så sätt kan du lyssna på din kropp och känna hur det känns när något är obehagligt. När den känslan dyker upp igen blir det lättare att säga åt den andre att sluta.

Två kvinnor som sitter på golvet

Visa dina förväntningar

Om det är svårt att sätta ord på alla saker du skulle vilja göra i BDSM-leken är det en bra idé att konkret visa vilka förväntningar du har.

Om ni redan har sexleksaker kan ni använda dem, men annars är det bra att titta på olika webbplatser tillsammans eller var för sig innan ni träffas.

Visa varandra era utvalda sexleksaker och ta bort var och en av de saker ni inte vill prova. På så sätt får ni en överblick över vad ni vill ha innan ni beställer produkterna.

Psst! Läs vår ultimata guide till BDSM-rep för nybörjare.

På så sätt blir det lätt att komma ihåg vad ni har kommit överens om och ni behöver inte använda alla leksaker under varje BDSM-lek. Använd det som känns naturligt längs vägen.

Känner du att du vill förtydliga din känsla inför de olika leksakerna är det en bra idé. Använd din blick för att säga “Ja tack!”, eller säg högt “Jag vill prova den här, men inte för länge”.

Det finns tusentals sätt att använda en sexleksak, så det är en bra att ha någon form av samtal om vilken typ av BDSM-lek ni skulle vilja ägna er åt så att det inte uppstår några missförstånd.

BDSM-sexleksaker som ligger på golvet

Kom överens om säkerheten

För att alla parter ska veta när BDSM-leken känns bra och kan fortskrida, och också när den ska avbrytas eller sakta ner, är det viktigt att komma överens om ett stoppord.

Ni kan absolut komma överens om att “Nej” faktiskt betyder “Nej”, men det är viktigt att ni inte tar detta för givet, utan faktiskt diskuterar era förväntningar innan ni börjar.

Annars är det en bra idé att använda ordet rött som en signal för när leken ska avbrytas, gult när du behöver en paus och grönt när allt är bra och du vill fortsätta.

Om ni vill leka något där du inte kan prata under tiden, till exempel med en gag i munnen, är det viktigt att komma överens om ett stopptecken.

Det kan till exempel vara att räcka upp handen, göra fredstecknet, öppna och stänga handen snabbt eller slå i golvet eller väggen två gånger.

Kvinna med BDSM-halsband som gör ett stopptecken

Under BDSM-leken

Nu är det dags för själva BDSM-leken.

Innan ni sätter igång är det bara en liten sak som är viktig att komma ihåg:

Du kan alltid ändra dig under tiden eller säga till om något inte känns bra.

Det spelar ingen roll om det beror på att din hand har somnat, eller för att du har kommit på något viktigt – avbryt om något stör dina tankar.

Även om det ska göra ont eller vara obehagligt med flit, så måste det ändå vara inom dina personliga önskningar och gränser. Jag återkommer till det senare.

Pinwheel på en axel

Hur påbörjar man en BDSM-lek?

Det finns många sätt att börja en BDSM-lek och för vissa kommer det sig helt naturligt.

För andra kan det kännas svårare att gå från ett jämställt samtal till en ojämlik maktdynamik.

Därrför har jag samlat några förslag som kan hjälpa er att komma igång med er lek.

Portal

För att göra en övergång till den faktiska BDSM-leken kan det hjälpa er att skapa en portal.

Kom överens om att leken börjar när ni går in genom sovrumsdörren, när den undergivna parten har satt sig ner på knä eller när denne har tagit på sig ett halsband.

Platser och föremål är bra att använda för att starta en lek, eftersom det är något som ni kan relatera till fysiskt.

Det handlar om att skapa en övergång för att gå in i känslan av att BDSM-leken har börjat.

Dörröppning

Det är också en bra idé att komma överens om hur ni ska avsluta leken.

BDSM-leken avslutas när jag:

 • tar dig till soffan igen
 • tar av dig halsbandet
 • lägger den här filten runt dig.

Att kliva ut ur portalen kan också göra det lättare att acceptera att leken är på väg att ta slut. Portalen blir därför ett förtydligande av att man återigen går från att vara “ojämlika” till “jämlika”'.

Kontinuerligt samtycke

Även om ni har diskuterat förväntningarna innan BDSM-leken började är det fortfarande viktigt att kolla läget med varandra under tiden.

Lägg märke till om blickar, kroppssignaler och ljud matchar det ni kommit överens om. Om du är osäker, dubbelkolla!

Du kan antingen fråga direkt eller säga saker som “Gillar du det?”, “Beskriv hur det känns”, “Titta mig i ögonen om du gillar det”.

Kvinna som viskar en annan person i örat

Var aldrig rädd för att förstöra stämningen

Sexuella sinnesstämningar kan kännas sköra oavsett sammanhang och det är svårare än man tror att bryta stämningen.

Det kan kännas jobbigt att behöva säga “det vill jag nog inte” mitt under en BDSM-lek. Men det är otroligt viktigt att du gör det – du och din partner kommer att hitta tillbaka till leken igen senare.

Om det är för svårt just nu är det viktigt att ha ett samtal om det efteråt.

Även om det kan vara obehagligt att ta upp det är en öppen och tydlig kommunikation A och O när det kommer till intimitet. Var ärlig och ge utymme för varandras reaktioner.

Det är viktigt att inse hur otroligt svårt det kan vara att upprätthålla sina gränser under press.

Som den dominante parten kan du vara extra uppmärksam på att välkomna samtalet och kanske till och med berömma den undergivna parten när de sätter gränser i er BDSM-lek.

Varje gång den undergivna parten får en positiv upplevelse av att säga nej kommer det att bli lättare och lättare i framtiden.

Kvinna med manschetter och händer på ryggen

Info till den undergivna parten

Många människor är nervösa för att de är "en dålig undergiven" om de inte säger ja till allt.

Som den undergivna parten är du fortfarande en självständig individ som, oavsett vad du och din partner har gått in i för roller, är jämlik med alla andra.

Den undergivna partens gränser, önskemål och samtycke är minst lika viktiga som den dominanta partens.

Även om det kan vara en rolig BDSM-lek att hänge dig åt din partners tillfredsställelse eller att göra dig helt tillgänglig är det viktigt att du också tycker att leken känns härlig, hela tiden.

Man med munkavel i munnen

Info till den dominanta parten

Även om det är bra att ha både kontroll och ansvar finns det några saker du måste vara medveten om inför BDSM-lekar:

Om din partner uttrycker en önskan om en viss sak som du inte vet något om är det viktigt att du medger det.

Det kan vara farligt och osäkert för både dig och den undergivna parten att experimentera. Det är viktigt att ha rätt kunskap och ta reda på vilka risker som finns.

Även om det är viktigt att känna till sina egna svagheter är det minst lika viktigt att utstråla ett visst mått av självförtroende.

En skicklig frisör säger inte plötsligt "Hoppsan!". Det ger den undergivna parten en känsla av otrygghet.

Fick du in en dålig träff med piskan under BDSM-leken? Se det då som “ett extra sadistiskt ögonblick” och gå vidare (om inte något går riktigt fel, i så fall bör du stanna upp och ta tag i situationen).

Du behöver inte vara superseriös eller supersäker, men din partner ska känna sig bekväm med både dig och situationen.

Man med flogger i händerna

Efter leken

Bara för att själva BDSM-leken är slut betyder det inte att ni ska skiljas åt.

För att säkerställa en bra och säker upplevelse för båda parter är det viktigt att ni rundar av långsamt. Den delen av en BDSM-leken kallas för “eftervård” och bör alltid vara en del av leken.

Det kan ni göra genom att hålla om varandra, mysa eller på annat sätt ta hand om den som har blivit pressad.

Vilken typ av eftervård som behövs efter en BDSM-lek kan se väldigt olika ut, så se till att sätta ord på – helst innan leken eller på annat sätt längs vägen – om det finns en viss typ av eftervård du skulle vilja ha.

Eftervård och uppmärksamhet

Vissa vill att den andra parten håller om dem länge. Vissa vill prata om alla de upplevelser, tankar och känslor ni just har delat. Andra vill bli inlindade i en filt och få lite distans och tystnad.

Ta hand om varandra och kom ihåg att lyfta den andra –  både mentalt och fysiskt. Bekräfta varandras känslor och erfarenheter på ett sätt som känns bra för er.

En typisk missuppfattning är att endast den undergivna behöver eftervård.

Men den som har dominerat den andre i en BDSM-lek har ofta ett stort behov av att ge eftervård och se till att den undergivna parten är okej samt att försäkra sig om att det var en härlig upplevelse.

Oavsett om du är undergiven eller dominant har de flesta av oss ett behov av någon form av bekräftelse av att vi hanterade situationen bra för att släppa taget om leken.

En man som håller om en kvinna

Svängigt humör

Ju högre upp du är, desto hårdare blir fallet.

De kommande dagarna efter en intensiv BDSM-lek kan resultera i ett "fall". Det vill säga en dipp i energi, självkänsla, humör eller liknande.

BDSM-lekar frigör till exempel stora mängder dopamin i hjärnan som den kan lagra under en viss tid. Men någon gång kommer det att ta slut, varefter du kan uppleva ett fall.

Hur det upplevs och när det inträffar varierar. Vissa upplever det inte alls, men de flesta kommer att uppleva någon form av fall cirka 1–3 dagar efter en lång och intensiv lek.

Det kan ske på olika sätt. Du kanske plötsligt tvivlar på om din partner överhuvudtaget hade en härlig upplevelse. Du kanske börjar skämmas över att gilla den typen av lekar. Eller helt andra känslor som du annars inte skulle uppleva.

På svenska kan det alltså kallas för "fall", medan man på engelska ofta benämner det som “sub-drop”. Detta även om den dominerande parten också kan uppleva samma känslor.

Om du upplever ett fall kan det hjälpa dig att prata med din partner och be dem bekräfta att det var en bra upplevelse, att du är en bra partner och att det du upplever nu är helt naturligt.

Dessutom kan du utöva lite självkärlek och egenvård: ät din favoritmat, ta ett varmt bad eller svep in dig i en filt.

Det viktigaste är att du tar hand om dig själv och kommer ihåg att det du upplever är en kortvarig dipp som snart försvinner igen.

Kvinna som sitter och täcker ansiktet med händerna

Vad bör jag ha i åtanke när det kommer till BDSM-lekar?

Allt detta som jag har nämnt är saker som du måste ta hänsyn till när du väljer vilken typ av BDSM-lek du vill utforska.

If you do the crime, you do the time – den som är med i leken får leken tåla. Så länge du har det i åtanke har du redan kommit en bra bit på vägen.

BDSM är en oändligt stor lekplats, men kom ihåg att ni måste vara förnuftiga vuxna som bedömer när det blir för riskabelt eller när det räcker.

Ju bättre ni känner varandra, desto längre kan ni gå. Ta ett steg i taget, var försiktiga och utbilda er själva – på så sätt får ni de bästa upplevelserna med BDSM-lekar.

Njut!

Fler artiklar

  Få 10% i rabatt på ditt nästa köpPrenumerera på Sinfuls nyhetsbrev

  Prenumerera på nyhetsbrevet idag och få 10% på ditt nästa köp. Se också fram emot att få VIP-tillgång till bra erbjudande, målriktad marknadsföring, exklusiva lanseringar och coola tävlingar. Du kan återkalla ditt samtycke när som helst. Vi behandlar dina personuppgifter i enlighet med vår personuppgiftspolicy.

  Snabb och diskret leverans
  Gratis frakt - Endast idag!
  Postnord
  Instabox
  Visa
  Mastercard
  Maestro
  Klarna
  PayPal
  Swish

  Snabb leverans

  Postnord
  Instabox

  Säker betalning

  Visa
  Mastercard
  Maestro
  Klarna
  PayPal
  Swish

  SINFUL, Genvägen 1, 231 62 Trelleborg. VAT: DK32887848

  Alla modeller är över 18 år.

  Copyright © 2008-2024 Sinful