TickSnabb och diskret leverans
TickFri frakt vid köp över 700 kr
 • TickSnabb och diskret leverans
 • TickFri frakt vid köp över 700 kr
Närbild på en hand med texten stopNärbild på en hand med texten stop
Guider
Copywriter
Uppdaterad:20/03/2022

Säkerhetsord för BDSM – Den ultimata guiden

Innehållsförteckning

Det är en vanlig missuppfattning att BDSM bara handlar om att överskrida gränser.

Inom BDSM handlar det om att våga nå fram till sina gränser, och kanske stretcha på dom lite grann, men inte mer än så.

Det handlar helt enkelt om att utforska varandra inom sina egna uppsatta ramar, oavsett vilken typ av BDSM man ägnar sig åt.

Så, hur vet du när din partners gräns nästan är nådd, så att du kan undvika att passera den?

Genom att använda ett säkerhetsord.

Därför är det alltid en bra idé att ha två säkerhetsord: ett som betyder "Vi är väldigt nära min gräns" och ett annat som betyder "Vi har nått min gräns nu".

Som en extra bonus kan ni bestämma ett stopptecken som signalerar att leken ska pausas, till exempel om munnen är täckt eller om det är för svårt att använda ord.

I följande blogginlägg kommer vi att titta närmare på allt som är bra att veta när det kommer till säkerhetsord inom BDSM för att du ska vara redo att utforska BDSM-världen med din partner.

Varning: Det här blogginlägget är baserat på titlarna "dominant" och "undergiven", men vilka titlar du använder är helt upp till dig.

Den dominerande Den som har överblick och guidar den andre genom en upplevelse.

Den undergivna Den som hänger sig åt den dominerande och låter sig guidas genom en upplevelse.

Två kvinnor som leker med BDSM-utrustning

När ska du använda ett säkerhetsord eller ett stopptecken?

Ett säkerhetsord eller ett stopptecken används när din eller din partners gräns nästan är nådd.

Det betyder att det är helt normalt att säga nej, även när det kommer till BDSM, eftersom det ofta handlar om att utforska och utmana sig själv.

Dina gränser kan ändras från dag till dag och timme till timme – det beror bland annat på partner, situation och känslor.

Något du tidigare har sagt "ja" till kan plötsligt kännas för intensivt, och något du tidigare har sagt "nej" till kan vara precis vad du känner för just nu.

Säkerhetsord och stopptecken finns helt enkelt till för att säkerställa att er lek blir härlig och trygg.

Kvinna som står med en ballgag i händerna

Lekar där "Sluta" inte betyder "Sluta"

Det kan vara så att man som barn minns känslan av att bli kittlad så mycket att man skrek "Nej nej nej, sluta!", men så fort det slutade ville du att det skulle fortsätta.

Den typen av lek kan man lätt ha som vuxen. Men nu är vuxnas privilegier och ansvar en del av det. Om du vill veta mer om hur du ska tänka kring BDSM-lek har vi ett blogginlägg om just detta.

Om du väljer att använda säkerhetsord istället för att säga "nej" eller "sluta" har du möjlighet att låtsas som att du inte gillar det och därför kan säga saker som "Nej, gör det inte", utan att leken behöver sluta.

Ett ord för detta är "consensual-non-consent".

En kvinna sitter ovanpå en annan kvinna och kittlar henne

Consensual-non-consent (CNC)

Som en del av leken handlar det inte om att uttrycka njutning, utan snarare tvärtom.

Även om det är överenskommet i förväg ska det verka som om partnern inte samtycker. Det kallas consensual-non-consent (CNC). En sorts "nej-betyder-inte-nej"-lek.

Att bara använda kroppsspråk kan göra det svårt att tyda en partners signaler. Därför är säkerhetsord nödvändiga så att både du och din partner kan känna er trygga under leken.

BDSM behöver inte inkludera CNC-lek på något sätt, men det är ett alternativ om du vill utforska känslan av att kunna säga nej för skojs skull.

Det handlar om kommunikation och vad som tänder var och en av er. Om du vill leka med CNC måste reglerna som alltid vara uppsatta i förväg och du måste veta vilka säkerhetsord som gäller.

Kvinna som bär ett par manschetter har händerna ovanför huvudet

Ömsesidigt förtroende

En annan missuppfattning är att den undergivna måste ha ett ovillkorligt förtroende för den dominerande och att den dominerande därför får göra som hen vill.

I BDSM (och i alla andra sexuella handlingar) handlar det om ömsesidigt förtroende.

För att dominanten ska kunna utföra sin roll och leken ska utvecklas är det viktigt att den undergivna säger säkerhetsordet när det närmar gränsen eller när den är nådd.

Detta betyder dock inte att allt är tillåtet så länge säkerhetsordet inte används. Förväntningarna måste alltid matchas både före och efter — och ni måste stämma av med varandra under leken. Detta kan bland annat göras genom att be den undergivna att säga säkerhetsordet så att det är tydligt att de fortfarande kan komma ihåg det och kan använda det.

En kvinna och en man som är väldigt nära varandra medan hon håller hans huvud

Personliga gränser: Du är inte känslig

Det svåraste med att sätta gränser är rädslan för att "trycka bort den andra personen" eller erkänna ett nederlag. Men att sätta gränser är aldrig ett nederlag.

Om du kommer nära en gräns kan du uppleva en känsla av att vara "känslig" eller "en dålig partner", vilket naturligtvis inte är sant. Dina gränser är verkliga och måste respekteras av både dig själv och din partner.

När säkerhetsordet används är det viktigt att det tas emot på rätt sätt och accepteras.

På så sätt ökar det tryggheten och förtroendet mellan er och det blir lättare att använda säkerhetsordet en andra gång.

Förändrade gränser

Personliga gränser kan vara väldigt nyanserade och förändras från dag till dag, från plats till plats, från partner till partner och från minut till minut.

Även om du har en tydlig överenskommelse om vad som ska hända, hur och när, kan dina eller din partners gränser fortfarande förändras — vissa gränser blir tydliga först när situationen väl uppstår.

Leken kan plötsligt bli för överväldigande eller så kan kommunikationen gå för fort, och du kan sällan förutse var din gräns går med exakthet.

Du är därför inte en dålig partner bara för att du säger nej.

Tvärtom, du gör dig själv och din partner en stor tjänst genom att markera din gräns så att ni båda tryggt kan fortsätta leken.

Ofta hjälper användningen av säkerhetsord och stopptecken till att bygga upp ett förtroende mellan dig och din partner, eftersom du kan lita på att den andra personen säger nej om du når en gräns.

Det är svårt att säga nej och det är något du måste öva på. Om du bara kan säga ett enda ord eller göra en handgest kan det göra det lättare att säga nej i en stressig situation.

Kvinna med halsband hålls fast av en annan kvinna

Förslag på säkerhetsord för BDSM

I BDSM skiljer man på verbala och icke-verbala säkerhetsord. Det vill säga säkerhetsord och stopptecken.

Det är också en bra idé att ha ett ord som betyder "Försiktigt, jag är nära min gräns" där leken inte behöver pausas när det sägs.

Trafikljusmodellen

Ett självklart val är trafikljusmodellen, alltså att du använder RÖTT, GULT och GRÖNT som dina ledord.

RÖTT = STOPP

GUL = FÖRSIKTIGT

GRÖN = FORTSÄTT

Längs vägen kan dominanten stämma av med den undergivna och fråga "Vilken färg är du?", och den undergivna kan då svara till exempel "Grön", om hen inte är nära en gräns, och leken kan då fortsätta obehindrat.

Det är ett bra sätt att stämma av med din partner på vägen och påminna hen om att tänka efter.

Naturligtvis är det viktigt att säga rött eller gult så fort det blir nödvändigt, även om ingen har frågat.

Kvinna som visar en gul skylt medan en annan kvinna håller en paddel mot hennes kind

Internationella säkerhetsord

De flesta väljer ett BDSM-säkerhetsord som de med största sannolikhet inte kommer att säga av misstag i ett sexuellt sammanhang, till exempel "marshmallow" eller "ananas".

I de flesta BDSM-klubbar och föreningar i Europa är det vanliga säkerhetsordet CIRCUS.

Om du glömmer ditt säkerhetsord går det lika bra att bara säga "säkerhetsord" eller "stoppord".

I brottning använder du "tap-out", vilket är två snabba, hårda knackningar på golvet. Det skapar ett högt ljud som gör det lättare att upptäcka.

Vi kommer att utveckla detta i nästa del, eftersom det finns flera olika typer av icke-verbala BDSM-säkerhetsord.

Ananas, marshmallows och tre stycken runda papper med olika färger

Icke-verbala säkerhetsord (stopptecken)

För vissa är det svårt att använda direkta ord, eftersom de blir väldigt icke-verbala i ett sexuellt sammanhang.

Du kan också hamna i en situation där det inte går att prata, till exempel om du är andfådd, har en boll i munnen eller ligger med huvudet mot en kudde.

Man kan vara så full av intryck att det kan vara svårt att få fram några ord. Eller så kan det kännas överväldigande att bryta tystnaden med sin röst.

Här är det bästa alternativet att använda icke-verbala säkerhetsord.

Kvinna med klocka och halsband som visar en skylt med händerna

Tap-out

För att återgå till "tap-out" så är det ett bra tecken även i BDSM-lekar. Knacka tydligt i golvet, väggen eller vad du nu är i närheten av för att markera "inte mer av detta, tack", "du är väldigt nära min gräns", eller "min gräns är nådd".

"Tap-out" kan både höras och ses. Dessutom är fördelen att om du kan nå din partner fysiskt kan du knacka på deras kropp så att de tydligt känner det.

Kvinna som sitter ovanpå en annan kvinna som ligger med ansiktet nedåt på golvet.

Handtecken

Om de icke-verbala säkerhetsorden fungerar bäst för dig kan du välja specifika handtecken som betyder stopp.

Det kan till exempel vara att snabbt öppna och stänga händerna eller så kan du använda det klassiska handtecknet för "stopp" genom att sträcka ut armen framför dig och böja upp handleden, så att ett tydligt avstånd skapas.

I stressade situationer kan det vara svårt att fysiskt säga stopp verbalt, men med de icke-verbala säkerhetsorden har du en möjlighet att avkoda situationen.

De icke-verbala säkerhetsorden kan vara svårare att lägga märke till. Därför är det viktigt att du som dominant håller utkik efter dessa löpande och att du som undergiven gör tecknet så tydligt du kan.

Kvinna som bär manschetter ger handgester medan en annan kvinna har armen runt halsen

Tips: tap-out-tecknet kan också användas för att kommunicera att något mer obetydligt är fel. Om din partner har ett hårt grepp om din arm kan du knacka på hens hand. När greppet väl har lossat kan leken fortsätta utan att stämningen förändras drastiskt.

Normalt samtycke

Säkerhetsorden i dina kinky lekar kan också ha den betydelse de redan har, så "stopp" betyder "stopp" och "lösgör mig" betyder "lösgör mig".

Det spelar ingen roll om du väljer säkerhetsordet "stopp" eller "ananas". Det behöver bara specificeras innan leken sätter igång så att inga missförstånd uppstår.

Om du är ny på BDSM är det en bra idé att bestämma att "stopp" betyder "stopp". På så sätt slipper du komma ihåg de olika orden, och du blir bekväm med att säga nej.

Visst går det fortfarande att säga hela meningar, men det är bra att ha ett enkelt säkerhetsord att använda för säkerhets skull.

Två kvinnor som sitter med en ananas, marshmallows och tre bitar färgat papper

Hur går det till efteråt?

Om du tror att det som händer efter att ett säkerhetsord har använts är osäkert och ohanterligt finns det en risk att det aldrig kommer att användas.

Därför är det lika viktigt att komma överens om vad som ska hända när någon av er har sagt ett säkerhetsord som att komma överens om själva ordet.

Fundera på om ni:

 • vill att leken ska sluta helt och att ni ska hålla om varandra,
 • vill att leken inte ska sluta helt, utan att ni tar en längre paus och bedömer om ni vill fortsätta,
 • inte vill bli berörda alls och istället få vara ensamma tills ni själv ber om att bli omhändertagna,
 • något helt annat som fungerar för er.

Det kan vara svårt att gissa sig till vad man behöver i en viss situation, men det är alltid bra att komma överens om en utgångspunkt så att båda parter känner sig trygga i hur situationen hanteras.

Detta är det bästa sättet att se till att båda parter är bekväma med att använda säkerhetsord, eftersom ni båda vet vad som krävs av var och en av er i situationen.

Man som ligger i en kvinnas knä

Tips för att komma överens om stopptecken

Var börjar man och vad gör man?

Här kommer tre enkla steg som hjälper er hur ni kan gå tillväga.

1. Välj ett säkerhetsord

Förslag: STOPP, PAUS, STOPP – JAG MENAR DET, HJÄLP, RÖD, MANGO, CIRCUS, MARSHMALLOW.

Kom överens om vad du förväntar dig ska hända när säkerhetsordet används.

2. Välj ett varningsord

Förslag: GUL, NÅD, JAG ÄR NÄRA MIN GRÄNS, SAKTA NER, MEDEL, ANANAS, TALL.

Kom överens om vad ni förväntar er ska hända när varningsordet används. Vill du pressas lite mer eller ska den aktuella situationen sakta ner och leken fortsätta, utan att stanna av helt?

3. Välj ett stopptecken

Förslag: Öppna och stäng händerna snabbt, använd tap-out, använd fredstecknet, vifta med båda händerna, knäpp med fingrarna, jazzhänder

Kom överens om vad ni förväntar er ska hända när tecknet används. Betyder det "försiktigt" eller betyder det "stopp"? Har du ett tecken för varje ord?

Sex händer som visar olika handtecken

Var uppmärksam:

Det är svårt att lära sig att sätta gränser, men öva tyst tills du känner dig trygg i att använda stopptecknen i mer stressiga situationer.

Att säga nej kan i sig kännas som att överskrida en gräns.

Uppmuntra alltid din partner att använda säkerhetsord och sätta gränser.

Det är viktigt att göra det så enkelt som möjligt för din partner att vara ärlig mot dig. Du gör detta genom att välkomna de ord, önskningar och behov som uttrycks.

Det är dominantens ansvar att se till att du har kommit överens om säkerhetsord, varningsord och ett stopptecken.

Det är den undergivnas ansvar att använda stopptecknen när de känner att de närmar sig en gräns.

Både den dominanta och den undergivna är ansvariga för att hjälpa varandra att känna sig trygga i förväg och att påminna varandra om att det är okej att säga nej på vägen.

En tumregel är: Om du funderar på att använda ett stopptecken är det dags att använda det. Det är bättre att säga nej för tidigt än för sent.

Ta väl hand om varandra och ha kul!

Fler artiklar

  Prenumerera på Sinfuls nyhetsbrevFå 10% i rabatt på ditt nästa köp

  Prenumerera på nyhetsbrevet idag och få 10% på ditt nästa köp. Se också fram emot att få VIP-tillgång till bra erbjudande, målriktad marknadsföring, exklusiva lanseringar och coola tävlingar. Du kan återkalla ditt samtycke när som helst. Vi behandlar dina personuppgifter i enlighet med vår personuppgiftspolicy.

  TickSnabb och diskret leverans
  TickFri frakt vid köp över 700 kr
  Postnord
  Instabox
  Visa
  Mastercard
  Maestro
  Klarna
  PayPal
  Swish

  Snabb leverans

  Postnord
  Instabox

  Säker betalning

  Visa
  Mastercard
  Maestro
  Klarna
  PayPal
  Swish

  SINFUL, Genvägen 1, 231 62 Trelleborg. VAT: SE502073582401

  Alla modeller är över 18 år.

  Copyright © 2008-2024 Sinful