Snabb och diskret leverans
Fri frakt vid köp över 700 kr
 • Snabb och diskret leverans
 • Fri frakt vid köp över 700 kr
Mensprodukter och blommor på rosa bakgrundMensprodukter och blommor på rosa bakgrund
Sexuellt välbefinnande
Sexual Wellness Specialist
Uppdaterad:22/06/2022

Lust och menstruation

Innehållsförteckning

Kan man ha sex när man har mens? Är vatten blött? Naturligtvis är svaret ett rungande: ja!

Vissa kvinnor upplever att deras sexlust minskar under lingonveckan, medan andra upplever en omättlig hunger efter tillfredsställelse.

Båda är helt och hållet normala!

Inget sex för mig, tack!

Med mensen kommer ofta underbara biverkningar som uppblåsthet, irritation, huvudvärk, trötthet och buksmärtor. Och inget av dem är särskilt lustfrämjande.

Och vet du vad – det är absolut INGET konstigt med det. Du ska aldrig ha sex om du inte känner för det. Mens eller inte.

Har du en partner finns det fortfarande en mängd andra sätt att vara nära varandra under din mens.

Du kanske bara vill mysa eller hållas om? Kanske kan en djupgående ländryggsmassage kännas helt rätt? Eller så kanske du känner för att ta hand om din partner på ett eller annat sätt utan att det behöver leda till mer.

Även om bara tanken på att behöva vara sexuell med en annan människa under din mens får dig att sucka tungt kanske du ändå vill ha (och även dra nytta av) lite sköna stunder med dig själv.

Mer om det senare – låt oss först titta på "ja till sex"-delen.

Blommor på rosa bakgrund

Jag tar en av varje, tack!

Om din lust är oförändrad eller växer i intensitet när du har mens är det bara att go with the flow.

Det finns ingen anledning att inte njuta av sex med din partner eller med dig själv medan du blöder.

Sex med dig själv

Det finns många fördelar med att onanera, och de blir absolut inte mindre viktiga när du har mens.

Visste du till exempel att när du får orgasm frisätter din kropp kärlekshormonerna oxytocin och dopamin som ger dig en känsla av lycka och välbefinnande?

Dessutom kan onani faktiskt lindra din mensvärk, göra dig mer avslappnad och minska dina stressnivåer.

Låter himmelskt, eller hur?

Sexleksaker och blommor i en trälåda

Med eller utan händer?

Om du älskar att använda händerna när du onanerar kan du fortsätta med detta.

Om du är mindre sugen på tanken att komma i direktkontakt med blodet kan du använda din dusch eller en sexleksak. Händer, dusch eller en klitorisvibrator är alla perfekta alternativ om du använder tamponger eller en menskopp under din menstruation.

Klitorisvibratorer på en vit tallrik

Stimulering av insidan

Du kan självklart också stimulera dig själv vaginalt när du har mens, det enda som krävs är att du har fri passage.

Vissa kvinnor tycker till och med att en dildo eller en dildovibrator som masserar vaginan från insidan kan hjälpa dem att slappna av i underlivet och minska mensvärken ytterligare.

Du kan fortsätta att använda fingrarna för att tillfredsställa dig själv eller så kan du använda en dildo med eller utan vibrationer.

Även om du blöder och är naturligt blöt kan det vara en bra idé att använda ett vattenbaserat glidmedel.

Sexleksaker och blommor mot rosa bakgrund

Besökstiderna är öppna

Det finns inget som hindrar dig från att ha sex med din partner när du har mens, så länge du känner dig bekväm med det.

Men precis som att du kan känna att det är over-the-line så kan även din partner göra det.

Och även om vi känner oss bekväma med våra kroppar och deras funktioner, och med att menstruationen är en helt naturlig process så är det helt okej att inte hoppa på tåget direkt.

Prata med varandra

Att sätta ord på dina inre tankar kan vara till stor hjälp för både dig själv och din partner.

Oavsett om din partner är man eller kvinna kan det vara svårt för hen att hålla reda på om du befinner dig på dag två och blöder kraftigt eller om din blödning är minimal.

Berätta om du är sugen på att testa eller om du vill vänta med penetrerande sex till efter din mens.

En gång hörde jag uttrycket "En riktig man får blod på sitt svärd" (jag skojar inte), men alla sexpartners har faktiskt inte ett så poetiskt förhållande till din månatliga blödning.

Klara, färdiga, GÅ!

Efter att ni har pratat med varandra har ni förhoppningsvis kommit fram till en eller flera lösningar som fungerar för er båda.

Och när du ligger där i sängen (eller soffan, om du är modig) har jag några ess i rockärmen att dela med mig av.

 • Skyddande underlag: om du inte är sugen på att byta sängkläder är det en bra idé att använda ett underlag. En handduk är ett bra val, men det fungerar även med en gammal t-shirt.
 • Våtservetter: ärligt talat, blodet kan vara lite jobbigt. Inte äckligt, men lite störigt. Även om du har en handduk redo kan våtservetter vara en snabb och effektiv lösning när blodet har torkat eller runnit.
 • Kondom: Om din manliga partner är nyfiken men inte särskilt entusiastisk över tanken på direktkontakt med blod är det en bra idé att använda kondom.
 • Vänta med penetration: Sex är så mycket mer än bara penetration av vaginan, så ägna istället tid åt att utforska andra delar av kroppen.
 • Ömsesidig onani: Tillfredsställ er själva samtidigt som ni njuter av utsikten av den andra och lär er av varandras bästa knep.
Handduk, blommor och kondomer

Hylla din lust 

Vid det här laget vet vi att sex under mens kommer med många fördelar som kan göra denna tid lite trevligare. Men du kanske fortfarande kämpar med att känna dig helt bekväm i att hänge dig åt dina önskningar och njuta av sex med din partner medan du blöder. 

Du kanske är på HELT rätt humör, men känner att något håller dig tillbaka. Fundera över vad det kan vara. Är det kroppsligt? Praktisk? Ohanterligt?

Försök att ha ett öppet och ärligt samtal med din partner. Prata om vad du är bekväm med och hur du vill tillfredsställa dina önskemål på ett sätt som känns bra för er båda. 

Men kom ihåg att hur underbart det än är att hylla din lust, så är det också helt okej om det inte är din grej. Det finns många andra sätt att njuta av känslan av intimitet och närhet med din partner som kan kännas mer bekväma när du har mens. 

Sexleksaker och blommor i en trälåda

All you need is love

Om du, som jag, tenderar att bli lite irriterad på din kropp för att du återigen måste gå igenom dessa blödningar med tillhörande lakanbyten och allt annat det innebär, så behöver du förmodligen också påminnas om att lite kärlek faktiskt räcker långt.

Du vet, kill it with kindness.

Och vad passar bättre än skön beröring och lugnande orgasmer från dig själv eller din partner? Jag kan iallafall inte tänka mig något bättre.

Nämnde jag att du kan lära dig mer om mens i det här blogginlägget?

Fler artiklar

  Få 10% i rabatt på ditt nästa köpPrenumerera på Sinfuls nyhetsbrev

  Prenumerera på nyhetsbrevet idag och få 10% på ditt nästa köp. Se också fram emot att få VIP-tillgång till bra erbjudande, målriktad marknadsföring, exklusiva lanseringar och coola tävlingar. Du kan återkalla ditt samtycke när som helst. Vi behandlar dina personuppgifter i enlighet med vår personuppgiftspolicy.

  Snabb och diskret leverans
  Fri frakt vid köp över 700 kr
  Postnord
  Instabox
  Visa
  Mastercard
  Maestro
  Klarna
  PayPal
  Swish

  Snabb leverans

  Postnord
  Instabox

  Säker betalning

  Visa
  Mastercard
  Maestro
  Klarna
  PayPal
  Swish

  SINFUL, Genvägen 1, 231 62 Trelleborg. VAT: DK32887848

  Alla modeller är över 18 år.

  Copyright © 2008-2024 Sinful