Snabb och diskret leverans
Fri frakt vid köp över 700 kr
  • Snabb och diskret leverans
  • Fri frakt vid köp över 700 kr
Par som sitter på en säng. Den enes arm om den andra.
Sexuellt välbefinnande
Author
Uppdaterad:30/06/2019

Anorgasmi: När man har svårt att få orgasm

Innehållsförteckning

Att har svårt eller inte kunna få orgasm, trots att den stimulation som ges känns både skön och njutbar, kallas anorgasmi. Utebliven orgasm är mer utbrett hos kvinnor än män, men att män har svårt att uppnå orgasm eller få utlösning är vanligare än man skulle kunna tro.

Anorgasmi beror ofta på någon form av sensoriska problem, och dessa kan ta sig många olika uttryck. Du kan uppleva smärta i samband med sex, t.ex. vid penetration, eller någon form av nedsatt känslighet som gör det svårt att få orgasm och/eller utlösning. Alternativt kan du ha svårt att få stånd eller hålla kvar din erektion, varpå du inte kan få den stimulation som behövs för att uppnå orgasm.

Problemen kan orsakas av allt från psykiska tillstånd till fysiska reaktioner på t.ex. sjukdom eller mediciner, och ibland beror de på en kombination av olika orsaker. Lyckligtvis finns det flera bra sexhjälpmedel som du och din partner kan ta till för att upprätthålla ett bra och fungerande sexliv.

Men innan vi undersöker lösningarna, låt oss börja med att se närmare på några av de orsaker som ligger bakom sensoriska störningar och nedsatt känslighet, samt de typer av problem du kan uppleva.

Orsaker till anorgasmi

Orgasmer och hur de upplevs är förmodligen lika varierat som antalet människor på Jorden. För den enskilde personen kan orgasmerna dessutom variera enormt mycket från gång till gång, samt upplevas olika beroende på vilken partner man har sex med.

Anorgasmi definieras som en oförmåga att uppnå orgasm, eller att orgasmen är så pass fördröjd att den sexuella stimuleringen snarare blir till en plåga, istället för något njutbart. Man skiljer också mellan primär och sekundär orgastisk dysfunktion, eller ”orgasmstörning”. Primär anorgasmi innebär att man aldrig har upplevt en orgasm, varken på egen hand eller tillsammans med en partner, oavsett hur man har blivit stimulerad. Vid sekundär anorgasmi kunde man tidigare uppnå orgasm, men av någon anledning har denna förmåga gått förlorad. Det finns också så kallad situationsbetingad anorgasmi, där personen kan uppnå orgasm – men bara med vissa personer eller under speciella omständigheter, t.ex. efter långt förspel eller genom en specifik typ av stimulering. Sådana variationer i orgasmförmågan anses normala och förknippas inte med orgastisk dysfunktion. Universell anorgasmi är däremot alltid närvarande och förhindrar den drabbade från att uppnå orgasm i alla lägen.

En orgasm är alltså en komplex reaktion på flera fysiska, emotionella och psykologiska faktorer, där kroppen och hjärnan samarbetar för att uppnå klimax. Om du upplever problem med en eller flera av dessa faktorer kan det påverka din förmåga att få orgasm.

Kvinna ligger på säng med håret utslaget

Fysiska orsaker

Det finns flera olika typer av sjukdomar, fysiska förändringar och mediciner som kan göra det svårt att få orgasm.

  • Sjukdomar – Allvarliga sjukdomar som t.ex. multipel skleros och Parkinsons har konsekvenser som kan hämma förmågan att få orgasm.
  • Gynekologiska problem – Gynekologiska ingrepp som att operera bort livmodern (hysterektomi) eller cancerbehandling kan påverka orgasmen. Många gånger leder ingreppen dessutom till obehag eller rent av smärta i samband med samlag, vilket påverkar förmågan att få orgasm ytterligare.
  • Medicin – Många typer av medicin, både receptfria läkemedel och de som skrivs ut av läkare, kan hämma orgasmförmågan. Det gäller t.ex. blodtrycksmedicin, antipsykotika, antihistaminer och antidepressiva läkemedel (framför allt så kallade lyckopiller), men kan även innefatta annan medicinering.
  • Alkohol och rökning – För mycket alkohol kan, som de flesta nog vet och har upplevt, ha en negativ inverkan på erektionsförmågan. Men det kan faktiskt förhindra orgasm hos alla människor, oavsett kön. Rökning kan dessutom minska blodflödet till könsdelarna, vilket också gör det svårare att uppnå orgasm.
  • Åldrande – Efterhand som vi blir äldre kan naturliga förändringar i kroppen, våra hormoner, hjärnan och kretsloppet påverka vår sexualitet. Du kan t.ex. uppleva att penis eller klitoris blir mindre känslig än tidigare, så att det tar längre tid att få orgasm, eller att du behöver lite extra hjälp för att uppnå klimax.

Psykologiska orsaker

Problem med att få orgasm beror väldigt ofta på olika former av mentala barriärer, och flera psykologiska faktorer kan påverka och hämma förmågan att uppnå orgasm. Det kan t.ex. röra sig om:

  • Psykiska sjukdomar som ångest och depression.
  • Störd kroppsuppfattning eller kroppsideal, vilket bl.a. kan leda till känslor som genans och osäkerhet i samband med sex.
  • Stress och ekonomisk påfrestning.
  • Kulturella och religiösa övertygelser, vilket bl.a. kan leda till känslor av skam i samband med sex, sexuell upphetsning och sexualitet.
  • Sexuellt- eller psykiskt trauma eller misshandel

Problem i parförhållandet faller också in under psykologiska orsaker. Det rör sig då om saker som sker utanför sovrummet, men som påverkar det sexuella förhållandet, t.ex.:

  • Bristande anknytning till sin partner.
  • Olösta konflikter.
  • Dålig eller utebliven kommunikation kring sexuella behov och preferenser.
  • Brist på tillit pga. otrohet eller liknande.
  • Fysiskt eller psykiskt våld.

Vad kan jag göra för att lösa mina orgasmproblem?

Hur anorgasmi ska behandlas beror på vad som har orsakat den. Det kan röra sig om livsstilsförändringar, terapi, medicinering eller att ta till diverse olika sexhjälpmedel.

Om du misstänker att din anorgasmi har fysiska orsaker är det väldigt viktigt att du kontaktar sjukvården för att få en diagnos och påbörja rätt behandling. Men din läkare kan hjälpa dig att ta reda på vari problemet ligger och hur du ska gå vidare med det, även om det inte är något kroppsligt som har orsakat din anorgasmi.

För många kommer en stor del av behandlingen att bestå av att adressera eventuella problem i förhållandet, samt ta itu med saker som bidrar till ökad stress i vardagen. Att lära känna din kropp bättre kommer också att hjälpa, och du kan därför uppmanas att både prova på och öva dig i olika typer av sexuell stimulering.

När du ska lära känna din kropp bättre kan det vara en bra idé att använda olika typer av erotiska hjälpmedel, och som tur är finns det numera stora mängder att välja bland på marknaden.

Använd sexhjälpmedel

Det finns flera bra produkter som kan hjälpa dig att upprätthålla eller uppnå ett fungerande sexliv, även om du har någon form av sensoriska problem som gör det svårt att få orgasm. Det gäller oavsett om du lider av nedsatt känslighet eller har förhöjd känslighet med smärta som följd.

Knipkulor Många kvinnor upplever någon gång i livet att deras slidmuskulatur blir förslappad. Det kan vara en naturlig följd av graviditet och förlossning, eller helt enkelt bero på att kroppen förändrar sig i takt med att vi åldras. Resultatet kan dessvärre bli både inkontinens och ett mer otillfredsställande sexliv.

Lyckligtvis erbjuder dagens marknad riktigt bra hjälpmedel för att komma till rätta med detta. Olika typer av knipkulor och bäckenbottentränare kan hjälpa till med rehabiliteringen efter eventuella skador, samt användas för att stärka upp bäckenbottenmuskulaturen i allmänhet. Vi rekommenderar att du läser vår guide om knipkulor, där vi hjälper dig att välja rätt knipkulor och ger tips på hur du tränar musklerna i bäckenbotten.

Du kan träna din bäckenbotten varje dag om du känner för det, men det är inte nödvändigt för att uppnå ett starkt och friskt underliv. När du börjar träna bäckenbottenmuskulaturen rekommenderar vi att du tränar ett par gånger i veckan, och då i några minuter varje gång. Därefter kan du öka antalet träningspass, och längden på dem, allteftersom du blir starkare.

Sinful Kegel Exerciser Set

Magic Wand Om du lider av nedsatt känslighet är en Magic Wand en av de bästa produkterna du kan ta hjälp av. Välj gärna en sladdansluten modell. De är som regel kraftigare än sina sladdlösa syskon, och så kan du njuta av de härliga vibrationerna precis så länge du vill och behöver. En wand kan användas över hela kroppen, så det är fritt fram att utforska alla kroppens erogena zoner, som klitoris och ollonet.

Om du har svårt att få orgasm och utlösning, då kan du med fördel prova att stimulera det känsliga området vid penissträngen på ollonets undersida. En kraftfull vibrator som en wand kan också hjälpa dig uppnå orgasm genom att stimulera klitoris på samma sätt.

Om direkt klitoris- eller penisstimulering är för intensivt för dig, kan du med fördel stimulera de erogena zonerna som finns runt klitoris och anus. Det finns dessutom olika tillbehör till din wand, som gör att du kan använda den för att stimulera g-punkten eller prostatan istället.

Sinful Magic Wand

G-punktsvibrator Om du har en sensorisk problematik som t.ex. gör din klitoris extra känslig, kan det som sagt vara en bra idé att prova stimulering av andra lustpunkter, exempelvis g-punkten. För ja, alla har en g-punkt, men det kan krävas lite tid och tålamod för att lära dig hur du stimulerar den på rätt sätt. Men när du väl har lärt dig, då kan du uppnå den där mytomsbundna, djupa g-punktsorgasmen. Du, eller din partner, kan börja med att använda fingrarna för att lokalisera området, innan ni går vidare till stimulering med hjälp av en g-punktsdildo eller g-punktsvibrator.

Find the Spot Sexleksaksset

Penisvibrator Patienter som har haft exempelvis prostataproblem och ryggmärgsskador, upplever ofta att de varken kan få full erektion eller utlösning efter sin sjukdom och/eller behandling. På 1990-talet utvecklade Jens Sønksen, en dansk överläkare och professor i urologi, en försöksvibrator, eftersom han lyckats hitta ett vibrationsmönster som kunde aktivera utlösningsmekanismen hos denna typ av patienter.

Det är denna teknologi som moderna penisvibratorer byggt vidare på. De fungerar genom att skicka djupa, kraftiga vibrationer mot området runt penissträngen och ollonet. Teknologin är revolutionerande i det att den kan användas även om du inte har stånd, eftersom vibrationerna gör hela jobbet.

Octopuss Pulse Solo

Prostatavibrator Ett annat alternativ om du inte kan få stånd eller orgasm genom att stimulera penis kan vara att stimulera postatan. Prostatan kan sägas vara en motsvarigheten till g-punkten, och genom att stimulera den kan du uppnå en prostataorgasm. Det är en annan typ av orgasm, och många upplever den som djupare och mer intensiv än “vanliga” penisorgasmer.

Om du vill prova att stimulera din prostata rekommenderar vi att du börjar med en prostatastimulator utan vibrator. När du har bekantat dig med den och känner dig bekväm med användningen kan du uppgradera till en vibrerande modell. Gemensamt för de flesta prostatastimulatorer är att de har designats för att kunna stimulera både prostatan och mellangården samtidigt.

Sinful Getter Prostatamassager

Klitorispump och orgasmkräm Klitoris är många gånger den snabbaste, bästa och för en del rentav den enda vägen till orgasm. Men en del saknar den känslighet i klitoris som de flesta upplever. Då kan en specialdesignad pump till klitoris vara en stor hjälp för många. En klitorispump skapar ett vakuum som pumpar ut mer blod i klitoris och får den till att svälla upp, vilket i sin tur gör att den blir mer känslig. Du kan också med fördel prova dig fram med olika orgasmkrämer, som även de ökar blodgenomströmningen i klitoris. Därmed känns beröringen tydligare, och hela området runt klitoris blir extra känsligt.

Klitorispump

Glöm inte glidmedlet Nästan oavsett vilken typ av produkt du använder, så rekommenderar vi att du kombinerar ditt val med ett bra vattenbaserat glidmedel. Det ger dig en bättre upplevelse med produkten, och kan göra att den känns ännu bättre. Du kan med fördel välja ett stimulerande glidmedel, eftersom effekten känns tydligare på huden.

Kaerlig Ekologiskt Glidmedel

Fler artiklar