Gratis Frakt med Post Nord, Instabox eller Early Bird | Endast idag!

Snabb och diskret leverans
Fri frakt vid köp över 700 kr
 • Snabb och diskret leverans
 • Fri frakt vid köp över 700 kr
Illustration av tre olika sexställningarIllustration av tre olika sexställningar
Guider
Author
Uppdaterad:23/04/2023

Den ultimata guiden till sexställningar

Innehållsförteckning

Sex är lite som ett pussel, med den skillnaden att det kan läggas på flera olika sätt istället för bara ett. Faktum är att det bara är din fantasi som sätter gränsen för hur du kan pussla ihop bitarna som du och din(a) partner(s) utgör.

Med andra ord finns det ett närmast oändligt antal möjligheter att utforska, från vaniljvarianter som den klassiska missionären, till kinky versioner med BDSM-utrustning och Kama Sutra ställningar som utmanar din fysik och smidighet riktigt ordentligt.

Vilken sexställning är bäst att börja med?

Tja... det är faktiskt helt upp till dig. Det är mycket individuellt vilka sexuella preferenser man har, och alla kroppar är ju olika. Det är just därför det är så viktigt att prova något nytt en gång emellanåt. Du kan t.ex. börja med en ny ställning som liknar en du redan vet att du njuter av. Om du och din partner verkligen går igång på en bestämd typ av sex, exempelvis analsex, då kan ni välja börja med en ny ställning inom den genren. Eller så kan ni helt enkelt börja med något helt nytt och väldigt annorlunda och se hur det går. För tänk på att skratt också är ett sätt öka intimiteten på, och att roliga tokigheter i sängkammaren absolut för er närmare varandra.

Det är dock viktigt att tänka på att en del sexställningar är ganska fysiskt krävande, och ibland involverar rörelser som potentiellt kan ge skador. Om du kastar dig ut i något ambitiöst är det därför viktigt att starta långsamt, och att hela tiden kolla med din partner så allt är okej. Skulle en bestämd ställning inte fungerar för er, även om det bara är en av er som inte kan eller har lust att fortsätta, då kan ni alltid gå vidare till en annan.

Så till ställningarna!

Det är som sagt bara fantasin som sätter gränserna, och det finns därför oändligt många olika ställningar. Vi har inte möjlighet att presentera en oändlig lista här - och vi känner garanterat inte till alla ställningar som par över hela världen har hittat på under årens lopp - men här är ett axplock av de mest populära inom olika genrer.

Vanilj med en twist

Du behöver inte ta hjälp av dildos eller kinky blindfolds för att boosta ditt sexliv. Om du vill sätta lite extra krydda på tillvaron kan det räcka med att bara vända dig om, byta plats eller resa dig upp och göra det stående. Här är några enkla alternativ till missionärsställningen för den nyfikna nybörjaren. Kan någon av dem ta dig och/eller din partner till sjunde himlen? Det får du aldrig reda på om ni inte provar.

1. Doggy style

Detta är verkligen en klassiker. Den är djurisk och väldigt lätt att genomföra.

Den här ställning ger nästan all kontroll till den som står där bak. Den möjliggör dessutom djupare penetration och stimulering av g-punkten. För många är det just den här ställning som är nyckel till att få g-punkten stimulerad på rätt sätt, så att de kan uppnå den där efterlängtade g-punktsorgasmen.

Doggy style

2. Cowgirl

Denna ställning är perfekt när mottagaren vill ta kontrollen, och samtidigt låta partnern se hela härligheten. Ställningen kan vara långsam och förförande, eller ett snabbt race mot mållinjen. Ryttaren kan lyfta höfterna och låta partnern kontrollera stötarna, samt justera känslan genom att böja sig framåt över partnern, alternativt luta sig längre bakåt.

I cowgirl får den givande partnern vanligtvis möjlighet att ta en paus från stötarbetet, och kan luta sig tillbaka för att njuta av hur partner på toppen styr rytm och tempo. Det ger samtidigt ryttaren perfekt möjlighet för att uppnå en skön orgasm på sina villkor.

Cow girl

… och prova sen att vända dig om

Ibland behövs det inte mer än en mindre justering. Den mottagande partnern förblir sittande, men vänder sig om och blir plötsligt penetrerad bakifrån. Det är en lite mer komplicerad ställning än en traditionell cowgirl, eftersom vinkeln gör det svårare att hålla rytmen och tempot. Men prova er fram lugnt och försiktigt, sänk tempot och experimentera genom att den ridande partnern lutar sig framåt eller bakåt. Det går också att få lite extra stöd genom att böja sig fram över partnerns ben. När ni bemästrar denna variant är den inget annat än fantastisk. Den liggande partnern får en riktigt sexig utsikt bakifrån, utan att ryttarens ansiktsuttryck avslöjas, vilket faktiskt kan vara ganska spännande. Den omvända cowgirlen är dessutom en ideell ställning för g-punktsstimulation.

Omvänd cow girl

3. Skeden

Den här ställningen kombinerar sex med att ligga sked, och skapar ett behagligt sätt att bygga upp tempot på. Eller varför inte variera mellan snabbt och långsamt? Den gör det möjligt att experimentera med att ha benen ihop, eller att sära på dem och lägga det ena benet över partnern för att variera hur djup penetrationen ska vara. Skeden fungerar också lysande till analsex, vilket ger er en bra kompromiss mellan mys och kink.

Skeden

Testa en tungvrickare

Om ni känner för oralsex, så finns det oändligt många möjligheter att variera, testa nya saker från nya vinklar och utforska din partners kropp på. Här är ett par nya ställning till både fellatio (för partners med penis) och cunnilingus (för partners med vagina) - samt den klassiska 69:an med en twist. Ha det så skönt!

1. Den fräcka krabban

Denna ställning är en riktig hit hos väldigt många, oavsett om man är givare eller mottagare. Den givande partnern ska lägga sig på rygg med böjda knän och en kudde eller två under huvudet. Mottagaren lägger sig också på rygg, med huvudet vilandes på partnerns lår och med sina ben på var sida om givarens huvud. Se till att ligga tillräckligt nära munnen, så det inte blir för ansträngande att nå fram. Luta eventuellt upp underliv mot ansiktet en aning. Nu är det lätt att komma åt härligheterna, och dessutom kan brösten stimuleras underifrån på ett smart sätt, vilket kan bli en kittlande del av leken för båda parter. Tips! Båda två har faktiskt händerna fria, så varför inte återgälda tjänsten genom att smeka givarens könsdelar samtidigt?

Den fräcka krabban

2. Stående 69:an

Som du nog kan räkna ut, så är denna ställning fysiskt krävande. Den starkaste och tyngsta av er börjar med att sätta sig ned. Den andra böjer sig fram och placerar sitt huvud mellan benen på den som sitter. Den sittande lyfter nu upp den framåtböjda partnern, så huvudet hänger ned och benen vilar över axlarna. Båda parters huvuden borde nu var placerade mellan benen på den andra. Se till att ni håller armarna i ett stadigt grepp om varandra. Den sittande kan nu försöka resa sig upp, så ni uppnår den stående 69:an. OBS! Det här är inte en ställning som ni ska försöka er på under en längre tid, högst några få minuter - och BARA om den som håller den andra är 100% säker på att hen är tillräckligt stark för det.

Ni kan med fördel fortsätta leken i den traditionella 69:an, där en av er ligger ned på rygg medan den andra ligger på knä ovanpå i motsatt riktning. Och om det ska bli ännu behagligare kan ni lägga er på sidan bägge två. Plötsligt får båda händerna fria och ni kan smeka brösten, rumpan, testiklarna eller vad ni nu känner för på ett skönt sätt.

Stående 69:an

3. Deep Throat-servering

Att det här inte är en ställning för nybörjare säger väl sig självt? Givaren ska ha övat på att ta in penisen djupt innan ni tar er an den här ställningen. Med det sagt, så är detta samtidigt den bästa ställningen för er som vill utöva på deepthroating. Eftersom mun och hals blir ett, blir det också lättare att ta in mer av partnern i munnen.

Mottagaren får stor rörelsefrihet i den här ställningen, så det kan vara en bra idé för givaren att med händerna styra stridens gång lite. I övrigt behöver givaren bara slappna av i svalget och njuta av känslan när testiklarna vilar mot ögonlocken. Tips! Den kan vara en bra idé att ligga på ett bord, så att mottagaren inte behöver gå så långt ned på knä för att få penisen i rätt höjd i förhållande till munnen. Mer avslappnande för båda parter, så ni kan fokusera mer på njutningen.

Deep Throat-servering

Gör det på grekiska

Grekerna har sådan tur att de har fått analsex-disciplinen uppkallad efter sig. När det kommer till analsex är det viktigt att ni inte kastar er ut i nya, avancerade ställningar direkt, utan ser till att börja från början och lära er det grundläggande först. Läs mer om grunderna i vår guid Så kommer ni igång med analsex. Oavsett vilken nivå ni ligger på, så är det en bra idé att följa de tre gyllene reglerna för bra analsex:

- Värm upp ordentligt innan ni sätter igång (t.ex. med en liten analplugg). - Försäkra er om att ni båda är redo (kommunikation är nyckeln till framgång). - Använd analglidmedel, ju mer desto bättre.

Här har vi tre bud på nya analsexställningar som kan krydda till det roliga i bakdörren lite extra. Men tänk på att även om ni har erfarenhet med analsex, kan det ändå ta lite tid att vänja sig vid en ny ställning, så ha tålamod med varandra. Och ge inte upp om det blir lite knasigt första gången, för ni är på god väg mot den bästa analupplevelsen NÅGONSIN!

1. Sfinxen

Den här ställningen är en variation av klassikern doggy style. Den mottagande partnern sätter sig på huk med spridda ben och lutar sig sedan fram på armbågarna så att rumpan lyfts upp. Givaren sträcker ut sina ben bakåt, vilket ger mer vikt och tyngd åt penetrationen än vid knästående. Sfinxen både känns och ser väldigt sexig ut. Den är ganska enkel att förstå sig på, men kan bli lite utmanande eftersom all vikt vilar på underarmarna och händerna. Trots det är den helt klart mödan värd, för den är perfekt när ni vill stimulera g-punkten eller prostatan. Prova eventuellt att vila armarna mot en fast kudde, så kan ni hålla ställningen lite längre.

Sfinxen

2. Det lilla lyftet

Ännu en variant av doggy style, där mottagarens huvud och överkropp sänks ned helt på sängen, så att ändan lyfts upp mot givaren. Om ni lägger ett par kuddar (eller ännu bättre, en sexkudde) under höfterna blir ställningen mycket bekvämare.

I den här ställningen förstärks stimulationen av g-punkten/prostatan, då dessa nu kommer närmare givaren. Men var uppmärksam på att ställningen gör det svårt att kommunicera med kroppsspråket, så se till att säga högt vad som känns skönt och vad som inte gör det. Tips! Den här ställningen fungerar också strålande på andra hållet, det vill säga analversionen av missionärsställningen. Här hjälper sexkudden på samma sätt mottagaren att lyfta upp ändan, så givaren lättare kommer åt att penetrera. Ni kan dessutom få ögonkontakt med varandra då.

Det lilla lyftet

3. Gångjärnet

Detta är en intensiv ställning som gör det möjligt att tränga in extra djupt - den kräver dock en viss smidighet från bägge parter. Den som ska tränga in ställer sig med ett knä mot sängen, medan det andra knät hålls i rät vinkel så att foten på det benet står på sängen. Givaren lutar sig sedan lätt bakåt, så att vikten hamnar på händerna. Mottagaren står på alla fyra med underarmarna platt mot sängen, men upplyft så att det bara är tåspetsarna som vilar mot sängen. På så vis får rumpan sig ett extra lyft. Det är viktigt att denna ställning utförs på ett mjukt underlag, eftersom vikten vilar mycket på knän och armbågar. Sängen är därför det bästa alternativet. Ni kan också ta en kudde till hjälp för att avlasta underarmar och axlar på mottagaren. Namnet kommer från att era ben ligger om vartannat mellan er, så att ni "sitter ihop" som ett gångjärn. Ställningen är som sagt både intensiv och rätt avancerad. Det kan därför vara en bra idé att vänta med den tills slutet av leken, när ni båda två är riktigt tända och snabbt kan ta er till klimax. Tips! Prova den här ställningen till vaginal penetration också!

Gångjärnet

Bondagesex

Det säger väl nästan sig självt att bondagesex inkluderar en eller annan form av bondageleksaker i leken. Men det kan vara så enkelt som att ni binder fast den ena av er i sängen med ett bälte eller en slips, i bästa Christian Grey-stil.

Att en t.ex. inte kan använda sina händeret kan faktiskt bli otroligt kittlande för bägge parter. Det innebär ju nämligen att den andra partnern får betydligt mer kontroll över leken.

1. Sprattelgubben

I den här ställningen använder man t.ex.

BDSM manschetter för att "tvinga" sin partner att ligga på en säng och sära på armar och ben som en sprattelgubbe. Det går såklart bra att använda andra redskap för att binda sin partner med också. En av er lägger sig på rygg i sängen, med armar och ben pekandes mot sängens fyra hörn. Handleder och anklar binds nu fast i sänggaveln, så personen sitter fast i sprattelgubbeställningen. Har ni inte sängstolpar eller liknande är ett bondageset som spänns under sängen eller madrassen en god lösning. Nu finns det fritt fram att röra den som ligger i sprattelgubben. Denna sårbarhet kan vara extra upphetsande för bägge två, samtidigt som det öppnar upp för många olika typer av sex- och BDSM-lekar. Testa t.ex. att lägga till en ögonbindel eller en gag till leken, för att förstärka den sårbara känslan ännu mer.

Håll alltid ett öga på den bundnes blodcirkulation, eftersom man kan kan tappa känseln i händerna om de hålls över huvudet för lång tid åt gången. Se också till att manschetterna inte spänns för hårt om handleder och anklar. En bra tumregel är att du ska kunna få in ett finger mellan manschetten och huden. Tips! Om ni vill lägga till lite extra kinkfaktor kan den som ska bindas lägga sig på mage istället för på rygg. Det kan göra det extra kittlande, eftersom man inte kan se vad ens partner har för sig.

Sprattelgubben

2. Bondagestolen

Denna ställning utförs, som namnet antyder, genom att en av er binds fast vid en stol - välj gärna en robust modell som inte välter så lätt. Ni kan använda både rep och tejp för att binda fast varandra, men vi rekommenderar bondagetejp som är lätt att använda för alla - framför allt nybörjare. Eftersom man sitter ner belastar den här ställningen inte den bundna parten så mycket, vilket kan vara en skön variation i bondagelek. Samtidigt får den bindande partnern fantastiska möjligheter att leka med bröst och bröstvårtor. Om benen tejpas fast vid sidorna av stolsbenen öppnar det dessutom upp för ännu mer intim lek. Klitorisområdet kan t.ex. med fördel kittlas med en vibrator eller en villig tunga, och samma sak med penis och pungkulor. Med bondagetejp kan ni variera hur mycket den bundnes rörelsemöjligheter ska begränsas, och ni kan lägga till ögonbindlar, gagballs och andra BDSM-leksaker allt efter behag - det är bara fantasin som sätter gränserna.

Bondagestolen

3. Grodan

Denna ställning tar doggy style till en helt ny nivå, när handlederna binds fast vid anklarna. Den som ska bindas lägger sig på knä på sängen, med huvudet och axlarna vilande på madrassen eller på en kudde. Armarna placeras mellan benen, så handlederna kommer i linje med anklarna. Handlederna binds nu fast vid anklarna med rep, tejp, manschetter eller med en spreader bar. Grodan begränsar den bundnes rörelsemöjlighet och gör hen mycket utlämnad och sårbar. Se därför till att prata igenom det hela ordentligt innan ni sätter igång, och kom överens om ett säkerhetsord (inte "stopp" eller "sluta") som ögonblickligen avbryter leken om det uttalas. Ställningen fungerar superbra till både anal- och vaginalsex, och ni kan också med fördel använda den som utgångspunkt när ni vill bege er ut på andra kinky äventyr, som spanking och smärtlekar med utrustning som floggers eller stearinljus.

Grodan

Ninjasex

I det här avsnittet kliver vi på allvar in i Kama Sutra-världen, vilket ställer lite större krav på smidighet och uthållighet. Vi har gett de följande ställningarna en svårighetsgrad från 1-10. Svårighetsgraden 10 bör bara provas på om ni bägge två är smidiga och fysiskt starka

1. Bambudelaren

Denna klassiska Kama Sutra-ställning är en relativt enkel variation av missionärsställningen, som dock kräver lite smidighet för den som agerar bambu (dvs. sticker benet i vädret). Mottagaren ligger på rygg och lyfter det ena benet upp i luften, medan det andra ligger raklångt på sängen eller golvet. Givaren sätter sig gränsle över partnerns liggande ben, medan det stående får lov att vila mot axeln. Givaren håller sedan i det lyfta benet, för att tränga in och stöta. En av de stora fördelarna med bambudelaren är att den gör det möjligt att tränga in djupt. Den ger också riktigt bra åtkomst till klitoris, som kan stimuleras med händerna eller en klitorisvibrator under samlaget. Om ställningen blir för ansträngande kan ni skifta mellan vilket ben som är överst och underst. Svårighetsgrad: 5

Bambudelaren

2. Tången

I den här ställningen ligger mottagaren på sidan med halva kroppen på sängen, medan resten hänger fritt i luften, och tar stöd mot madrassen med armbågen. Om ni känner för en extra utmaning kan tången utföras utan säng, med handen platt på golvet som det enda stödet (som på bilden). Givaren står vänd mot partnern och tar ett fast grepp om höften/livet. Medan benen används för att hålla partnerns nedre ben nere, så hålls det övre benet upp när penisen (eller en strap-on) förs in. Svårighetsgrad: Sängen 7, Fristående 10.

Tången

3. Triceps dopp

Den här ställningen kan provas på två olika sätt. Båda kräver att ni bägge två är riktigt starka, men den är inte omöjlig att genomföra. I det lilla doppet (eller lilla dyket) sitter givaren på en soffa, sträcker ut armarna bakom sig och lägger upp fötterna på ett soffbord eller en puff. Mottagaren sätter sig gränsle över givaren, som sedan använder armarna för att häva sig upp och ner.

Triceps dopp

I det stora doppet görs det på motsatt vis, dvs. att givaren ligger på rygg på golvet, t.ex. på en stor kudden vid sidan av soffan. Partnern intar nu ställningen som givaren hade förut, bortsett från att mottagaren nu sänker sig ner över partnerns penis eller strap-on. Det kräver såklart att ni är i riktigt god form för att kunna göra triceps dopp under en längre tid, samtidigt som ni koncentrerar er på att hålla penis/strap-on inne i den andre. Lycka till, och ta hand om varandra!

Svårighetsgrad: 9.

Varför ska man prova nya sexställningar?

Eftersom du har tryckt på det här inlägget, så letar du förmodligen efter de bästa sexställningarna som kan krydda till sexlivet lite extra. Och du är inte ensam. Människor har förmodligen försökt lägga det här pusslet på olika sätt sedan urminnes tider. Men det var det hinduiska verket Kama Sutra från ca 300 e.Kr., ursprungligen skrivet på sanskrit, som gjorde det populärt att ha sänggymnastik på lite mer innovativa sätt - trots att bara ett enda kapitel i verket var dedikerat till detta. Kama Sutra publicerades på engelska redan år 1883, men dess stora popularitet började inte förrän på 1990-talet, när kapitlet om sexställningar började cirkulera som en självständig text på nätet.

Även om Kama Sutra idag är känd som en bok om sexställningar, så var verket i sin helhet tänkt som en komplett avhandling om njutning i ett större perspektiv. Vid utgivningen blev den betraktad som en manual för hur man lever ett gott liv, däribland hur man får ett lyckligt äktenskap, hur man uttrycker kärlek till varandra genom sex, hur man tillfredsställer sin partner, samt hur man skapar njutning och variation i sexlivet.

Inte illa, va? Njutning och variation är ju själva grunden till att vi vill testa nya ställningar! De gör det möjligt att utforska nya erogena zoner, de kan ge mer initiativ och öka lusten till sex, och de kan bryta ner den sedvanliga maktdynamiken mellan dig och din partner. De kan få dig att se en ny sida hos din partner - bokstavligt talat! - och hjälpa er att hitta nya sätt att röra er på. När ni utforskar nya ställningar tillsammans blir sexlivet mer intimt, eftersom ni tänjer på era gränser och upptäcker nya sätt att njuta av varandra. På så sätt kan ni uppnå mer njutning, både tillsammans och individuellt. Och så får vi inte glömma att nya ställningar kan öka era chanser att uppnå fler och bättre orgasmer.

Behöver vi säga mer? Det är bara att sätta igång!

Fler artiklar

  Få 10% i rabatt på ditt nästa köpPrenumerera på Sinfuls nyhetsbrev

  Prenumerera på nyhetsbrevet idag och få 10% på ditt nästa köp. Se också fram emot att få VIP-tillgång till bra erbjudande, målriktad marknadsföring, exklusiva lanseringar och coola tävlingar. Du kan återkalla ditt samtycke när som helst. Vi behandlar dina personuppgifter i enlighet med vår personuppgiftspolicy.

  Snabb och diskret leverans
  Fri frakt vid köp över 700 kr
  Postnord
  Instabox
  Visa
  Mastercard
  Maestro
  Klarna
  PayPal
  Swish

  Snabb leverans

  Postnord
  Instabox

  Säker betalning

  Visa
  Mastercard
  Maestro
  Klarna
  PayPal
  Swish

  SINFUL, Genvägen 1, 231 62 Trelleborg. VAT: DK32887848

  Alla modeller är över 18 år.

  Copyright © 2008-2024 Sinful